Pergamen és papirusz
A HUMANIZMUS GENEALÓGIÁJA
Vékony szeletekre hasogatják a papirusznád szárát,
egymás mellé illesztgetik a csíkokat,
utána harántirányban még egy réteget préselnek rá.
A pergamen fiatal bárány, kecske, tehén vagy antilop
bőréből készül, minél zsengébb a bőr,
annál kiválóbb a minőség. A vellum, a legvékonyabb
írólap, az állati embrió bőrének lenyúzása által
vált használható hártyává.
Volt egy-két abortusz, mielőtt a giga-művek
ráíródtak a felületre.
A pergamen tartósabbnak bizonyult, mint a papirusz,
ezért ebből készült az első bibliai megilla..
A Codex Sinaiticus 730 lapból állt,
ehhez hétszázharminc bárányt kellett levágni.
Horribile dictu, mennyi vért kellett ontani
egy könyvtár megtöltéséhez.
Ma a rongyból készült papír igen humánus eljárás.
Ennyivel silányabb a mostani kultúránk?
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Publikálva: Tekintet.hu 2019 március,
Feltöltés ideje: 2019-04-30 13:59:42
Utolsó módosítás ideje: 2019-04-30 14:13:17