Grafitszürke
Mintha iszapból lennének a felhők,
olyan illata van a szélnek.
Mindent úgy markolok meg, mintha már
fölösleges lenne rá hangtompítót szerelni.
Gerincen lövöm a vízen csillogó
délutáni napfényt, mint egy
csak pár másodperces állapot minőségjelzőit.
Mire kiemeltem azt a délutánt a hullámok közül,
arcképeink megkoptak,
és a közéjük kifeszített szavak felismerhetetlenné áztak.
Ez sejthető volt.
Nem tudom, lenne-e idő újakat keresni.
Azért próbáljuk meg. De előtte még
hívjuk ki a tűzoltókat, és dobjunk
az autójukra Molotov-koktélt,
kötözzük meg a vénasszonyok nyarát,
és öntsük le annyi okkerrel a tarlókat és a falvakat,
hogy hullámosra száradt tájakon ébredjen az ősz.
Az augusztus utolsó betűiben már ropognak
a gallyak és egyre súlyosabb a fény.
És zárd be a tengereket, fordítsd rájuk a kilincset,
így majd nem futnak zátonyra a viharok.
Sötét üvegük alatt halászhálók maradványai,
kupakok és remegés.
Ha leejtesz egy puhafedeles könyvet,
nem csap nagyobb zajt, mint ha egy heringsirály
repült volna az ablaknak.
Elképzelem, hogy március van,
és a múlt tavasz maradványain taposunk.
Hóvihart várok, mint ami négy éve volt,
hiszen már megszoktam a reggelek harapásait,
mint egy sokadik műtét után bent maradt
idegen testet, ami nem is okoz már fájdalmat.
Most megfakultak a panelekre nehezedő árnyak,
és eltűnt az úszóhártyás éberség
a liget bokrai alól.
Még egyszer visszatér az időszakos állóvizekhez,
mert jéghályoguk alatt télen
ismerősebb lesz a csend,
és a lesüllyedt első csókok között
kevesebb lesz a műanyaghulladék.
Azt mondtad, a pánikrohamok miatt.
Én megőriztem ezt a szót,
mindig kedves voltam vele, és egyszer még
el is vittem sétálni a szirtekhez.
Akkor már tudta, hogy meg kell halnia,
és én sem titkoltam, hogy az első adandó alkalommal
le fogom lökni a magasból.
Nem tudom, végül csak álmodtam-e ezt,
de este volt, az ég pedig grafitszürke,
mintha valaki
bezárva felejtette volna a tengereket.
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Feltöltés ideje: 2017-09-10 15:37:33
Utolsó módosítás ideje: 2017-09-10 15:37:33