A Szabógyerek
A Szabó gyerekről évtizedek óta nem hallottam semmit.
Azóta kinőtt a gaz apám sírján.
Romániából jöttek a Szabóék.
Akkoriban mindenkinek volt egy romániája.
Kaptak egy zsák ruhát tőlünk.
Benne öreganyámtól örökölt matyóhímzésesek.
Ő nem volt matyó, csak talált a Burdában
és akkor úgy gondolta.
Hogy miért ne.
És.
Elkezdett.
Kötögetni.
És.
Ez lett.
Belőle.
De.
Akkoriban.
Már.
Kezdte.
Felütni.
A.
Fejét.
A.
Divat-
hullám.
A Divathullám.
És.
A.
Szabó.
Gyerek.
Is.
Gördeszkával.
Járt.
És.
Nem.
Kellett.
Neki.
Matyó.
Hímzéses.
Ruha.
Se.
A.
Máltai.
Szeretet.
Szolgálattól.
Kapott.
Amikor a mamáékat vitte a Vöröskereszt országjárásra,
na és éppen ott volt a Máltai szeretetszolgálat,
mert ott végeztek közös tevékenységet
És.
Segítették.
A.
Szegényeket.
De.
A.
Szegények.
Sajnos.
Meghaltak.
És.
Nem.
Kellett.
Nekik.
A.
Ruha.
Sem.
A.
Tizenöt.
Kiló.
Liszt.
Is.
Megmojosodott.
És.
Akkor.
Döntöttünk.
Úgy.
Hogy.
De.
A.
Szabó.
Gyerek.
A Szabó gyerek.
Már.
Akkor.
Nutellás.
Kenyeret.
Majszolgatott.
És.
Nem.
Kellett.
Neki.
De.
A.
Hörcsögünk.
Szerinte.
Aranyos.
Volt.
Viszont.
A baszk.
Szeparatisták.
Akkor.
És.
Én.
Is.
Eljátszottam.
Azt.
Hogy.
Apa színész volt és eljátszotta, hogy tízszer fölképel engem,
amiért elkártyáztam a mama tíz forintját.
Apa úgy tanított meg szótagolni,
hogy szótagonként ütött egyet.
Imádkoztam, hogy ne mondjon hosszú szavakat.
Ő volt akkoriban Cézár.
Én pedig nyakkendőben.
És.
Öltönyben.
Mentem.
Át.
A.
Szabóékhoz.
Hogy.
Megmutassam.
Mennyivel.
Jobb.
Vagyok.
Én.
És.
Nem.
Tudtam.
Hogy.
Csak.
Azért.
Van.
Hal.
Szaga.
Mármint.
Nem.
A.
Halnak.
Szaga.
Hanem.
A.
Szabó.
Gyereknek.
Halszaga.
Azért.
Volt.
Neki.
Mert.
Az.
Édesapja.
Csak.
Egy.
Egyszerű.
Halász.
Volt.
Az.
Enyém.
Meg.
Tanár.
És amikor.
Mondtam az iskolában.
Hogy apa húsokat vagdal a konyhában és apám ezt megtudta.
El kellett mondanom a tanárnőnek.
Mekkora ember ő.
Nehogy hentesnek gondolják.
Apa.
Mindig.
Ügyelt.
A.
Látszatra.
Mikor.
Berúgott.
Gondosan.
Becsukta.
Az.
Ajtót.
És.
Úgy.
Dobálta.
Szét.
A.
Bútorokat.
A.
Lakásban.
A.
Kést.
Is.
Úgy.
Fogta.
A.
Bátyámra.
Aki.
Megmenekült.
Mert.
Ő.
Egy.
Supermen !
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Feltöltés ideje: 2015-07-17 20:06:58
Utolsó módosítás ideje: 2015-07-17 20:06:58