Tartós átmenet
„Naponta háromszor megváltják a világot, de
Nem tudnak gyufát se gyújtani, ha így megy
Tovább, nem törődöm vélük.”
/József Attila/
Biztonsági őrség, s térfigyelő kamerák,
Villany pásztor, drón az égen, robotkamerád,
S egyéb, lekerekített hadviselési technikák
Állandói teszik bizonyossá a bizonytalanságot,
S rögzítenek besurranót, s paranormális általánost.
Rend van, szombat van, piac van, s a törvényszolga is
Eloldja ökrét. Erdő szélén, világ szélén megáll,
S magába roskad az elhagyatottság,
Mint a hóban felejtett bevásárló kocsi.
Csak az ideiglenesség állandó, csak a hó,
Mindig háborúra kész, s folyton lopakodó
Bizonyosság: a hatalom-én ember, s nem elég
Sohasem, soha nem, a vérző hazugságokból,
Melyek agressziót szülnek, bűnös aljasságot,
Polgárháborút, melyet sohasem érthet meg
Az ártatlanná hülyített, felhasználói tömeg.
Tehetetlen döbbenettel nézik, hogy a jónak
Hazudott világ sarkaiból fordítja ki önmagát,
S az arcátlan tények szembeköpik a médiát,
Senkinek sem kellettek, s most mind hazavág
Konferenciákat és elméleteket, melyek még
Senkit sem etettek meg. Komfortzónákon,
Kríziskereteken át taposnak maguknak ösvényt.
Hihetetlen neked, tudom. De te ott élsz, én meg itt.
Egyazon földön, de különbözőek az emlékeink.
Előttem talicska, lapát, alattad Jaguár. Tiéd a vár,
Enyém a kupleráj, nincs hova bújnom. De rendet
Tenni muszáj. Falaid mögé futsz, jajra-, bajra ostobán,
De mindhiába. Kopott kolomppal nyakukban,
Mint egykor a leprások, közelítenek a szélre szorultak.
Gond harangoz, s lassú télbe menetelnek a fák.
Vezetett, veszett kutya vonít, ha jajra gajdul a száj,
Szivarvégen üstökös füstöl, s az ég a holdon áll.
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Feltöltés ideje: 2014-11-28 11:40:52
Utolsó módosítás ideje: 2014-11-28 11:45:34