Letisztult zöld
Bomló, omló, sorvadó épületek.
Kormosodó falak jajdulnak csonkán
A sínek mellett. A központi pályaudvar
Innen már csak nyíllövésnyire van.
Barna, susnyás, vedlett kabátban
Szinte láthatatlan régészeti kegyhely,
Az egykori focipálya. Még szinte
Hallom, ahogy eldobban az utolsó láb,
S az utolsó hang is elhal az edző
Száján. Minden fiatal elment innen
Profiként játszani máshová, idegenbe.
Senki sem maradt, csak az amatőrök.
II.
Mire odaértek, már zajlott a század
Legnagyobb retrográd bulija a szerecsen
Romok között, s a még csoda-épen maradt
Tetőgerendákon lampionfüzérek lengtek.
Barbár kezek által rommá rendített
Kiszolgálóépület-együttes felett,
Mint lőporfüst, tekergett az emlékezet.
Ideértem én is. Eddig szólt a jegyem.
S a múlttalan élő, egyengeneráció
Szépreménytelenségű ifjai isznak,
Bagóznak, roskatag falakra másznak,
Tesznek e világra, neki háttal állnak.
III.
Semmi sem számít, csak a másnap,
Mely úgy pereg el, mintha ott se lenne,
S az időveszteség fel sem tűnik,
Hónapok vesznek el hetente benne.
Hónapokkal együtt nyomtalanná lesznek
Feljegyezhetetlen, pazarló éveid.
Körülötted sorsosaid, csak jönnek-mennek,
S kételyeid erdővé terebélyesednek.
Valahogyan minden nagyon mély
Romokra épül. Állandó veszteség
Marja szét az embert, s lelke elnehezül,
Szívére örökké a búcsú fájdalma ül.
Elveszhet minden egy óvatlan pillanatban,
Gondolhatsz rá később, de vissza sohasem
Térhetsz arra a pillanatra, hogy jobbá tedd,
Amit elrontottál, s visszahozd, ami elmúlt.
IV.
Eddig te is tudtad, elfogadtad. Nem áll meg,
Csak folyik szakadatlan. Irgalmatlan súlyát
Sosem érezted ilyen ingatagnak, s létedet
Benne ennyire bizonytalannak. Az a sok
Szakaszhatár, amely átjárhatatlanná tesz
Minden szabályt, s beláthatatlanná torzít
Utat, drótakadályt, törvénnyé emeli a hiányt,
S büntetné azt is, aki ellent soha nem állt.
Valami bennem is lezárult, véget ért.
Ami következik eztán, Uram csak Te
Ismered, érted. Kérlek, segíts nekem
Meglátni a célt, e letisztult zöldben.
2013-03-07.
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Feltöltés ideje: 2013-03-08 10:21:47
Utolsó módosítás ideje: 2013-03-08 10:21:47