Solaris ékszerei
(hajónapló)
Végezetül dicséret az álmoknak,
miért újra- s újraálmodják álmodójukat.
Andrej Tarkovszkij emlékének
1. bejegyzés (gyöngykagyló)
Feldolgozandó szerves
törmelékek,
hullámzó szájvitorlák.
Két héj között
a felpattanó rés;
egy önkéntelen kiválasztott
hajnal alig kivehető
antropogén szennyeződése.
Szemérem gyöngyházfénye,
sebtapasz-szavak.
Interferencia.
Teremtés, belső felszínek
egyre gazdagabb
fénytörései.
2. bejegyzés (tengeri csillag)
Sugártengely.
Csillag, sorsok ötujjú mutatója.
Ragadozó tenyér.
Elfogás, megfogás, felfogás –
elengedés. A halál, amint
egyetlen érintettség.
Csillag, delelő napra
feszítve megörökített.
A felforrósodott éjbazalt-tömbön
kifehéredő áldozati geometria.
3. bejegyzés (virágállat)
Ébredő érosz, virágállat,
csalánozó genitáliák.
Esendők tériszonya,
lágyék lámpaláza,
szertespriccelő
magrúgó-magok.
Tengeri népek, hullámképek,
változatlan változó.
Gorgó bódító kunnilingusza.
Hullámverésben a bíborrózsa,
elpiruló herére tapadó rózsás leányajak.
A teremtés csiklandóssága.
4. bejegyzés (csiga)
Ahogy a magát építő
váratlanul kiszáll.
Befejezetlenségében
befejezett csigahéj.
Asszonyok éke,
gyerekek összegyűjtött,
s visszadobált játéka.
Magzatvízben felbomló,
s kiválasztandó mészspirál.
5. bejegyzés (remeterák)
Újraértelmezni remeterák,
csigaház és tengerirózsa kapcsolatát.
6. bejegyzés (medúza)
Sós víz dagasztotta
irizáló tündérfüggöny. Ami
képpen a szem és világa
egybeesik. Aranykor fullánkja,
medúzacsáp.
7. bejegyzés (szivacs)
Űrbél,
tenger szűrt lélegzete.
Oldás, feloldás, megoldás.
Feloldozás.
A lábbal taposás rituáléja,
szaru históriája, szivacs.
Írás és ábrák,
táblák lemosója.
Ikonok besötétülő ábrázataié.
Szivacs, a nádszálra szúrt,
az ecetbe mártott,
az arc sebéhez
nyomott.
Azok a szavak.
Újra- és újrarestaurálandó
emberi történeteink.
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Feltöltés ideje: 2012-07-24 08:13:23
Utolsó módosítás ideje: 2012-07-24 08:13:23