Hommage à Kálnoky - a hosszabb változat
Hová lettek a családi ereklyék,
hova tűnt a létből a boldogság?
Legalább az illúziója ami
meglenne még... De már rég nincs ilyesmi,
sem cserépdarabok, némi bútor, ódon
poros szőnyeg törött nyelű gereblyén,
hol vannak maguk a családok... hol
a ház, a falu, város és így tovább,
megdicsőültségek s vértanúságok
emlékei, holt szerelmek, udvarlások,
házasságok és temetések egy-egy,
vagy több kapcsolódó tárgyai, házak,
lakások, igazságok s hazug szavak?
Élettelen, mozgó és szilárd tárgyak,
ideák és eszmék, armálisok,
pártkönyvek, kristállyá szilárdult régi
könnyek, képek innen-onnan, falakról
lógva, letépve, az elrabolt életek?
Titokban, lopva bele-é pottyan még
jelenünkbe a múlt - vagy már a jövő
is csak múlt idejű ragozással
érvényes? Hová tűnt a tisztesség, hol
van tisztaság mit nem adhat szappan,
hová tart merre visz ez az út, még
miféle mélységek, szakadékok
tarkítják? Hova tűnt minden, hol
a hajdani sok megrakott asztal?
Valami absztrakt szeméttelepen,
egy másik galaxisban - de hát hol van
innen az Androméda-köd? S ha el is
jutnál valahogy odáig, mégis mi
maradna meg belőle, nem is
beszélve arról hogy közben az is száguld
s nem feléd ám... Ködben lebeg már
annyi emlék, homályos oly sok minden
ebből mi mikor hová hogyan tűnt,
veszett s mi lett amabból és hol van
hova lett a család, csalva van, becsapva
az emlékezet - vagy az ajtó rá,
főképp arra ami fontos mégis
kényelmetlen, ott hátul, az agyban tudni...
Rendben hogy eltűntek az elődök
elődei a távoli ősök - egy sincs
ki ha élne is rádmutatna, igen,
itt van, s nem kevés ő - de sok...
A felejtésnek lehet ez is ősok...
Az összes régi, békebeli kép, imázs,
miegyéb, tárgyak, mozgalmak, érték,
hasznos ismeret, viselkedésminták -
erkölcs és ilyenek; jó részük s annak
jó része ez új korba átkerülve,
virtuálisan ott van a neten -
s a többivel hogy mi lett? Java részét
elégette már a messzeség, tán
túlvilági máglya füstjeként vitte
el a szél rég - szellemképüket az
utódok - ha vannak - lehet, őrzik még
Bármennyire is valószínűtlen ez már...
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Feltöltés ideje: 2012-05-29 18:42:29
Utolsó módosítás ideje: 2012-05-29 18:42:29