A fejem bábeli könyvtár
A fejem bábeli könyvtár.
De nincs benne rend.
Ideje lenne katalogizálni.
Hogy a dolgok helyükre kerüljenek.
Az újabb kánonra fittyet hányva
Arany ismét társulna Petőfivel.
Az Örökkévalóról beszélgetne
Pilinszky és Simone Weil,
Goethe meg Friedrich Schiller
a weimari klasszikáról.
Ady Endre és Kosztolányi,
Babits meg József Attila
között sem lenne vita,
a fejemben összekacsintana
a négy "nyugatos".
Esterházy kezet rázna Nádassal,
Hajnóczyval és Lengyellel,
de csak azzal a feltétellel,
hogy a Péterek nemzedékén
belül mindegyik remek író,
de azért ő a legremekebb.
Cervantes és Unamuno,
a spanyol irodalom két
(köz)lovagja, a csehektől
meg Hrabal és Kundera
egymás előtt hajtana fejet.
Megférne magas-és tömeg-
kultúra, Rejtő és Márai is.
Az ezüstpolgárt nem zavarná,
hogy P. Howard populár(is).
Nem veszne össze klasszikus
és modern, magyar és külföldi,
"urbánus" és "népi" sem.
Kedvelné egymást Proust
és a Huszt írója, Kölcsey,
Gárdonyi meg Mándy,
Nagy László, Petri,
Csurka és Zalán,
(talán).
Végre rend és béke lenne a fejemben levő polcokon.
Csak Borges és a Biblia helyét nem tudom.
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Feltöltés ideje: 2012-03-12 11:16:22
Utolsó módosítás ideje: 2012-03-12 21:52:10