Ablakban felejtett hold
"ablakban feledte a holdat a tolvaj"
(Ryokan, japán költő emlékére)
Csak a test szűnt meg
égi hegyoldalban laksz
tovább remetelakodban
ablakodban a Holddal.
Vendégeidet rizsborral kínáltad
s lótuszvirággal
tengernyit gyűjtögettél belőlük
bízva hogy mindenki meglátogat.
Riadt vagyok Ryokan - hívlak
nekem is van magányos fenyőm
s rajta gyérülő rigódal.
Majd beszélgetni fogunk Ryokan
évszakokról tájakról magányról.
de mindenekfelett a békalencséről
és a lótuszvirágról.
Búcsúzom tőled szerzetes poéta
füvek tudós doktora Ryokan
magamra öltöm itt hagyott csuhádat
s elindulok szent helyed felé
a"cédrusszegte úton".
Talán vár rám az a bizonyos madár
csőrében olajággal.
Ajánlás:
Ryokan, ha időm lefolyt a homokórán
viszek neked rizsbort meg rizst
s elveszett rizsescsészéd, ha megtalálom.
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Kötetben: Háromszög (Budapest, 2004)
Kiadó: Püski
Feltöltés ideje: 2011-11-03 22:19:45
Utolsó módosítás ideje: 2011-11-08 22:46:12