Százezer részre
Ez lenne hazám, ez lenne a hon
ez az ország rejti szülőföldemet,
itt lennék otthon, e földért volt bakancsom,
itt szárnyalt egykor a gyermeki képzelet.
Nem értem én, nem értem mi lett
hová tűnt e földről a haza,
hol nagymamám kendőt szegett
hol átölelt apám s ringatott anyám szava.
Túléltük a tatárt, törököt
fosztogatott osztrák, német
az orosz? Az is fojtó porba lökött,
de hogy magyar tapossa a magyar népet?
Nem értem én, nem értem mi lett
hiába volt Nándorfehérvár s Arad
hiába fojt a vér s a dicsőség fénylett
ha most az ország százezer felé szakad.
Ez a gyönyörű ország jégtábla lett
rianást hoz a gőg a kapzsiság
az ezer éves út hát ide vezetett
családok otthonait a hitelek bontják.
Nem értem én, nem értem mi lett
aki dolgozik, az ne lakjon s ne egyen?
Ki parlamentben teng s lengett
az ítél halálra, s köp egyenest szemen?
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Feltöltés ideje: 2011-10-07 13:34:17
Utolsó módosítás ideje: 2011-10-07 15:51:12