A szél születése (esszévers)
(verset teremtő-elhagyó
irracionális mozdulat)
A bűnbeesés hatalmi aktus;
s a kiterjesztő azonosulás
meghasonló sóvárgásával kezdődik.
Egy képzeletbeli koordináták által
kijelölt, önkényes hely iránt.
Amint elfoglalja, a kimondhatatlan
a kimondhatóval azonosul,
mibenlét viselőssége, rögzít
véges számot, nevet. Ezek
után bármi történjék, elkülönült helyet érinti;
a benne tartózkodót csupáncsak
egy. A hely által generált légnyomás.
Ahogy egyre elviselhetetlenebbé válik,
kapaszkodik még jobban
a helybe, másik helyről várva enyhítő,
föltámadó szelet.
Ha első, teremtő lélegzetével,
a széllel azonosulna,
állandóan helyet kellene változtatnia.
Légnyomások különbsége, újra meg újra
fölfrissíteni, újrateremtve elbocsátani
végtelen fixációt. Az ehhez vezető első lépés
egy alig kivehető, apró ugrás. Például erről
a szikláról egy távolabbira. A pillanatban,
ahogy átlendül, a mozdulatot követő légmozgás
magával ragadja a szalmagyopárok illóolaját,
a helyek fölötti nyomás enyhül,
s a lélegzetet betölti az ágak gyógyító,
fűszeres illata.
Ahogy fölméri,
válasz egyetlen helyről sem érkezik,
már jó úton jár, hogy áldozó áttét,
teremtőben teremtett halhatatlansága,
teremtettben teremtő halála,
illanó érintés fölsajduló
megfoghatatlansága
másoknak adjon válaszokat.
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Feltöltés ideje: 2011-09-20 07:49:53
Utolsó módosítás ideje: 2011-09-20 07:49:53