Kosztolányi egyik pillanatképére
Te tudtad, neked igazad volt, Dezső,
a gyermeknek a hó porcukor-eső
egy éjjelen, mikor minden oly konok
s nem folynak versek vénáink ütemén.
Tündérvilág. Ezer változó dolog
között lesz belőlünk csoda: sütemény.
S miért van, hogy lassan hajnali három
s még dolgozik e decemberi álom,
még gyúr az idő, még megdagaszt a vágy,
gyümölcs bennünk ez a morcos szegénység,
még fekete tepsi alattunk az ágy
s az egész világ, oh, hatalmas pékség!?
Te tudtad, Dezső, neked igazad volt,
a boldogság illatos, gyermeki bolt.
Sütemények vagyunk és ha hull a hó,
fölédesít minket mindegyik éjen.
Decemberi álom - magunknak való -
de az ember él, s ha él, hát reméljen.
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Feltöltés ideje: 2010-12-14 10:33:03
Utolsó módosítás ideje: 2010-12-14 10:33:03