A Dózsa trónja
Az Alföld végtelen homoktengerén
árva világítótorny az éjszakában
nincs toronyőr zárva az ajtó
huncut lakatot himbál a szél
Csak Fata Morgana van beduinok nélkül
utazhatsz jámbor olvasó
ha mégis kirabolnának hitedben
ne berzenkedj csak a szó játszott veled
Ahogy zörgeted lapjait ódon verseknek
csak eljutsz te is az árva toronyig
nem a világ hét csodája közül Pharosz
csak egyszerű alföldi lakatra zárt
apró cédula virít a vasajtón
toronyőr kerestetik trónusra vele
ellenőrizd hát gyorsan púpodat
ha nem is III. Richárd
de Quasimodo még lehetsz
Mint a mesében királyi szerep
vár a trónod nem vagy bitorló
erős vasabroncs szorít a székbe
ne fészkelődj koronád is akad
tüzes fogókkal adják terád
lángpalástos király lehetsz
éhes jobbágyok marják húsod
nagybotú Lőrinc imádkozz ha még tudsz
belesülsz komám forró a trón
belesülsz komám csálé a szerep
Mikor már szétfolyik agyad
lecsorgó gondolatok lavinája közt
belátod ugye a Dózsa trónja
lehet párnázva lehet álcázva
kemény szerep ez nincs Pirandello
szerző sincsen csak elcsépelt szereplők
Lakatot vegyenek szájzárat tessék
vasajtóra hevedert nehéz vasat
álljon magányosan égre kiáltón
szálljon égbe vagy tüzes pokolba
a Dózsa trónja hiába kiadó -
vegetáriánus jobbágyok vagyunk!
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Publikálva: -, -
Kötetben: - (-, -)
Kiadó: -
Feltöltés ideje: 2010-10-17 03:01:41
Utolsó módosítás ideje: 2010-10-17 03:01:41