Bánhegyesy Tünde
Huszonhat haiku
Vers, édes ajkú,
könnyű röptű, de tömör
gondolat: haiku.
Kedves, picinyke
pentatlon dallamát, halld,
fújja egy cinke.
Fut, siet a lonc,
újult ritmusra dobog
szívem, a virgonc.
Fény, nyugágy, terasz,
kicsal házam elé az
ébredő tavasz.
Hívogat a rét,
gyere, nézd, a domb csupa-
csupa margarét!
Pasztell-s vízfesték,
mennyi tarka virág: rőt,
okker, lila, kék.
Nárcisz, ibolya,
berki szellőrózsa és
tárnics, turbolya.
Öt porzó, bibe,
kehely, szirom, szerelem,
nász, tojás, csibe.
Mit mond, ficsereg
a szemközti ágon a
víg verébsereg?
Ezer villanás…
s a fészekben nyolc, kilenc
tíz fecsketojás.
Árnyas lugas, kert,
hangolnak, halld, kezdődik
a tücsökkoncert.
Lebben a fátyol,
pillangókisasszony a
párjával táncol.
Élő szobor: gyík.
Kövön ül, mereven néz
s elhúz, mint a csík.
Minden esendő…
Tordai hasadékban
felejtett kendő.
Selymét foszlatta
tövis, csipkeág, bogáncs,
patak elmosta.
Tó, kör, víztükör…
csobbanó kavicsnak a
hulláma is kör.
Szabályos gyűrűk,
koncentrikus hullámraj,
körök: gyönyörűk.
Magja fekete
áttetsző kocsonyás gömb:
kis békapete.
Suúú! Susog a nád
s rázendít telt hangon a
béka-szerenád.
Érző, rezdülő
mikro-helikopter a
zöld szitakötő.
Tusrajz, grafikus
komponáltságban hangyák,
mozgó tumulktus.
Földvár, hangyaboly,
szervezett társadalom,
szorgalmas, komoly.
Kis, kicsi, parány,
aprófalvi népség, hogy
nyüzsög valahány!
Víz, kristály, halak,
légies szárny, pávatoll...
Tökély: láttalak.
Ifjúság, tavasz…
tiszavirág létünk csak
egy kurta arasz.
Zöldell a repkény,
ágazik, bogazik…mégis,
mégis van remény.
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Feltöltés ideje: 2010-08-28 11:46:08 Utolsó módosítás ideje: 2010-08-28 11:46:08
|
|
|