pitypang
tudod, még ha nem is mondanád,
hogy sohasem leszünk már gyerekek.
nem ütlek vállba, és picit sem
próbálod meghúzni a hajam.
vasárnap - húsvét - nem állsz
a kapuban a kis kölnisüveggel,
amiért jár a piros tojás ugyan,
de magamban szidlak: a kölni szagát
ki nem állhatom azóta.
a tésztából betűket nem válogatsz,
nem tölti be a játszótereket
a sokdecibeles zsivajunk
(más kérdés, hogy akkor sem),
nincsen többé bocinóta,
a gardróbban, tetején se találsz
manapság masnis ajándékokat.
már nem is hetente váltogatsz
szerelmeket.
mostanában blúzokat kell
lefejtened.
kölni helyett jön a parfüm,
a rózsa - a játszótér helyébe
vacsorák és fogadások,
sehol a piros tojás, esetleg
néhány hálás (meghitt?) reggel,
a haj helyett is inkább
karokhoz ragaszkodsz.
a felnőttek helyett
csak magadat veted meg,
és ha hangos vagy, az már más
öröm, másfajta önfeledtség,
az ártatlanság messze elmaradt
- ha valaha követett egyáltalán -.
ajándékokat a boltban keresel
a jól bevált szavakhoz,
hetek ellenében hónapokról
vezetsz listát.
még ha nem is mondanád...
pedig ha gyermekek,
pedig ha vissza még,
kockázat nélkül, egyszercsak:
egyben lenne még a szervezet,
és szívedből lenne mindig
tartalék.
és ha most nem is, de akkor
valamelyik héten én,
talán én volnék soron:
a kölni illatától lenne
a játszótér szagos,
lábunktól zajos a beton.
messze lennének tőled
a harisnyák, a mítingek,
anyós főztje, "benzint kell
az autóba tankolni minél előbb,
hát itt sincsenek már új ingek,
holnapra le kell adnom, mert
ha nem, esik a GDP,
meg kéne bocsátanom, még mielőtt,
ma már megint egyedül alszom,
az ember minek végez iskolát
a párnában kevés a toll már,
a sártól meg koszos a balkon,
jó lenne, ha hozzám szólnál"
ésígytovább -
nincs tiszta lap,
csak tévedés.
de hét napig megkapnám,
amiért megküzdeni
egy élet is kevés.
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.