lengyel attila
Benceversek - Elalvás 3 felvonásban (kétdés változat)
Benceversek – Elalvás 3 felvonásban
Prológ:
az elalvás nálunk
nem oly egyszerű,
de hát kihunyni,
akárha csak röviden,
egy pici csillagnak,
ki ropogós új fényét
mutogatná mindig,
bizony nehéz
nagy lévén a béka,
hősünk trükközik,
s az ellenoldal kitől
rettenthetetlenséget
várnánk, legtöbbször,
nevetve karjába dől
Első felvonásunk:
apa szomjas vagyok,
oké, megyek, hozok
nem, majd én akarok,
és elkezd mászni
mint valami kompakt
kis leopárd, lassan,
(hadd mulassam)
a fal szélét csuszolva,
körbe az egész szobán
és mulatok is persze,
(bár hivatalból morgok)
lássam van-e mersze
kis esti körformanszát
tovább spirázni
általában van, csak
ki kell várni
Második felvonásunk:
apa pisilnem kell
jó, menj, de siess,
várnak a nyuszik
(gyenge próbálkozás)
olcsóra nem alkuszik
hallom, hogy csurgat,
vécéguriga tok, kocc,
húzza a papírt kifelé,
tép, töröl, szöszmötöl,
(nem, a kép nem hamis
ő ugyanis pisiléskor is..)
megint tép, (de miért?)
aztán csend, kivár,
még mindig nem jön,
nem bírom, kiszólok,
mit csinálsz kisfiam
hát csak pisilek, jövök
ja, hülye kérdés volt,
én csöködt
Harmadik felvonásunk:
apa, anya hol van?
szerintem cigizik...
megnézem, jól van?
hagyjuk most anyát,
meg tudod, hideg van ott,
tárva nyitva az ablakok
de, nem, me-gyek, be
csak, meg, a-ka-rom, néz-ni
és ehhez már mutogat
kis ötujjas kalapáccsal
döngölve a szavakat
göcsörtös fafejembe
menny be, menny be
(honnan vette a mozdulatot?)
ez a kis digó mazsola
ola, ola, ola, és már amott
Epilóg:
Füstfelhőit szétköhintve
nagyjából ekkor érkezik
anya, és miért lenne más
neki is kijár az előadás.
(A fiamnak)
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.
|
|
|