Kommentár Hölderlin egy kései verséhez (egy ciklus 5. verse)
- felhasználva Pilinszky, Picander, Buddha, Sankara, Nádas Péter, egy zen- (csan-) szerzetes, Novalis, a Biblia és német evangélikus korálok szövegeit vagy szavait
- - -
Megérett a gyümölcs, tűzbe merülve, főve,
//héjafosztva, pőrén, lángban, vérben, átkozott//
megkóstolták e földön, s az a törvény,
hogy minden befelé nyomuljon, kígyószerűen,
//iszonyu terhe az én vérem, kígyóvá válva,
asszony, asszony, méhed spiráljában, a kebleden szoptatott//
próféta módján, álmot látva
az égi dombokon. És sokat
kell elbírnunk, miként
vállunkon a hajótörés
terhét. De gonoszak
az ösvények. És ez méltánytalan.
//Befiehl du deine Wege -
a keresztgerenda, a tető főgerendája, az éntől lucskos,
a Kálí szájában porrá őrölt -
Anya, Anya, karjaidban megfeszítve,
útjaidon a por, a koponyák mennye, a híves Patak
(belőle igyál útközben, azért emeld föl a fejed),
zúzd szét, vedd rám, add magadra, zúzz szét, emlékezz -
Erkenne mich, mein Hüter,
gonosz, gonosz, gonosz, malaszttal teljes, áldott méz//
Mint paripák vonulnak a fogoly
elemek és a föld
ősi törvényei. S mindörökké
a határtalanba tart a vágy. De túl sokat...
// - mindenütt, mindent áthatón, minden érzékszerv mögött én vagyok,
rezdületlen egyensúlyban örökké, nincs számomra sem törvény, sem megszabadulás,
nem vagyok sem az élvező, sem az élvezet, sem az élvezet tárgya,
magam vagyok a megtestesült tiszta tudat és határtalan boldogság,
Siva vagyok, Siva vagyok -
elemésztett elemésztő, érzed a tüzet, ismered a tüzet, nincs irgalom -
mint átfordulás a halál végtelenjébe, a Hazatérés,
eltüzelt bárány húsa, ha találkozol vele, öld meg - ha találkozol Buddhával, öld meg,
sok, túl késő, sok volt, túl késő már//
...túl sokat
kell elbírnunk. S szükséges a hűség.
//Ich will hier bei dir stehen -
mindörökké, (hazugság), mindörökké, ne legyen úgy, (hazugság), legyen -
von dir will ich nicht gehen -
a te akaratod, (hazugság), a te akaratod, legyen, (hazugság), legyen meg -
túl, túl, túl, jaj, túl//
Mégsem kívánunk előre-hátra
tekinteni. Csak ringatózni, mint
a tenger ingó csónakán.
//Wie soll ich dich empfangen -
Ím, csodálatos ragyogásban
áll előttünk a Kedvesünk... -
und wie begegn' ich dir? -
Foszd le, foszd le róla, szent, szent, szent,
aki volt, van s eljövendő, a tiszta, a tiszta űr, hullámzás, Óceán, örök...//
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.