Nevében végre eljövendõ
Megküzd-e a nép az ő királyfiáért?
Ha a halál tette őt védtelenné: ki az, aki eljön az ő evében?
Kicsoda győz a hős nevében?
Nekünk ez van olyan kérdés, mint a Lenni vagy nem lenni.
A válasz akár megmaradásunkról is dönthet.
Szécsi Margit: Nagy László emlékezete
***
Jöttek bár tarka tömegben
küldötteiként akárhány rangnak
rendnek ám senki bátor az ő nevében
ki vitt a fogadására kirendelt
szárnyas seregeknek oly égi harsonát
hogy hangjára múltán alig évtizednek
porig omolva múlt el fölülünk
az újkori Babilon öröknek hirdetett árnya.
Lám a hattyúi csapat zavarodottan
mégis ekkor széledt el végleg.
Szállt aki vele az élen hány hullt ki
maga is időnek előtte a sorból?
Hangja némultán hány maradt
megfáradva hátra?
S kiket ért elől a váratlan ránk-
szakadt szabadság: vágytak
megrészegedve földi szerepekre
oly annyira hogy repülőtollaik odahagyva
láttak szervezni táborokat idelenn.
Szárnypróbáló fiaknak minta így lett
a repülés eddig lendítő íve helyett
a totyogás hősi vagy antihősi pózban.
Hogyan bírhatták volna hát meg
a szétfutó partokat megroppanva is
hídként összetartó szivárvány terhét?
Került amiként mind távolabb a túlpart
úgy szorult távlatot vesztve
egyre lejjebb a horizont
tévesztve szem elől táguló határokat.
Ostromlott várat védők és ostromlók
sorsszerű szerepük szerint így mondtak le
önként! a már kiküzdött végtelenről.
S pereg a régi értelmiségi szappanopera:
trikolórba fúlók és a korszellem világnyelvére
könnyen lefordítható globál-ünnepeltek
iszapba ragadt hervasztó vitája.
Kimaradni belőle akár nívó is lehet.
S bár megtartatni az időben
más program nincs ma sem
magyarul a mindenséget! ,
ama harc addig megvívatlan Érte,
míg nincs válasz az egyszerű kérdésre:
KI LÉSZEN AZ Ő NEVÉBEN
ÉRETTÜNK VÉGRE ELJÖVENDŐ?
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Publikálva: Ez a vers még nem publikált, Ez a vers
Kötetben: Ez a vers még nem publikált. Megjelent kötetek: Égtájak merõlegesén; A gyújtópont tökélye (Budapest, 1996; 1998)
Kiadó: Auktor (1996); Codex Print (1998)