viasz
1.
A szarkofág fejek kettényílnak,
ki kell az összes takkertöltényt
szedni belőlük a fogóval.
Belül gumimaszk, amelynek
a belseje érdekes igazán,
amibe belefolyik majd a viasz.
Amiben megszületik majd a fej.
Belevésték az arcvonásokat.
Kívülről legfeljebb azt látni,
hogy mi a neve, vagy hogy gyerek-e,
vagy felnőtt.
Belül viszont a szakértő szemnek
bibírcsók-szintig előre látható minden.
A gumit össze kell ragasztani a gipsszel,
hogy ne „húzzon be”, hogy ne legyen
horpadt sehol sem.
A fülnél és az orrnál óvatosan kell lehúzni
a gumit.
A megkínzott arcánál a kilógó nyelvénél kell
a legjobban vigyázni.
2.
Amikor előhozzuk a raktárból a homokkal
töltött fejeket, még hidegek.
Lassan barátkoznak meg teremtőikkel.
3.
Láttam egy hatalmas embriót újságpapírba csomagolva.
Én az anyaméhet csináltam épp. Megpróbáltam
ügyesen elsimítani a koszos papírt, amit rózsaszín szirupba
áztattunk. Hogy ne kerüljön alá levegő.
Akik harminc éve ezt csinálják, figyelnek. Irígyelnek, amiért ügyetlen vagyok.
Ettől mérgesek lesznek, vagyis leszidnak.
Közben rádió, órákon át. Mégis csönd van mindenütt.
Tegnap egy lábszárcsontot próbáltunk kasírozni.
Csak másnap derült ki, milyen pocsékul.
4.
Füstszűrő nélküli cigaretta, gőzölgő viasz.
Azt mondják, minél homályosabb belül, annál jobb.
Akkor nem értettem, de pár hónapra rá, azt kell mondjam,
tényleg.
5.
Klónkatona áll az erkélyen. Cigizik talán. Mellette madáretető.
Talán megszökött a műhelyből.
6.
A kartondobozban alvó viaszfejek
nappal veszélytelenek.
A legtöbbnek majd kivájják a szemüregét,
hogy beleférjenek az üvegszemek.
Éjjel a fejek testeket növesztenek maguknak,
mert túl sok anyagot használtunk fel hozzájuk,
és eljönnek házunkig, hogy megöljenek minket
ügyetlenségünkért.
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.