NAPLÓK: útinapló Legutóbbi olvasó: 2024-04-19 07:59 Összes olvasás: 132126Olvasói hozzászólások nélkül34. | béka: A nagyság átka | [tulajdonos]: A nagyság átka | 2010-12-23 10:49 | Ezen a címen változtatni jó lenne, így több jelentésű. Ez a címadás azt sejteti, az Édesapa, mint nagyság, az ő átka következtében vagy kitéve a mai lövészárkok veszélyeinek. Hogy a ma megpróbáltatásai analógok a háborús viszonyokra, és úgy hiányzik az atyai féltés, mint akkor, amikor nehezteld rád Édesapa a növekedésed (tágan is értelmezhető túlszárnyalásod) miatt. Az Atyára való neheztelés elviselhetetlen, szerintem. Meg kell bocsájtani. A hazajáró léleknek a kevenc ételét meg kell főzni, pl. kocsonyát, és kiengesztelni. Imádkozni a nyugalmáért. Semmiképpen felhánytorgatni, mit mondott! Nagylelkűnek lenni már csak Te tudsz! | |
33. | [tulajdonos]: A nagyság átka | 2010-12-22 14:52 | Tizenhat évesen már látszott, hogy nyurga, kajla
leszek, mint anyám fiú testvérei közül Laci, Jóska,
Pityu bátyám és Gyula bátyám. A húgom szemmel
láthatóan apróbb fajta, mint anyuka és apu.
Na, az ilyen langaléták csak golyófogónak jók!
Mérgelődött apám. Mit gondolsz, milyen mély egy
lövészárok, mi? - Nekem fogalmam sem volt róla.
| |
32. | [tulajdonos]: Hm... | 2010-12-20 11:18 | Hm…
Halkan suhanó sarlópenge a fűben. Üde vérillat.
| | Olvasói hozzászólások nélkül31. | béka: Keresztanyám receptje | 2010-12-18 12:32 | Itt a dokk-os szemléletben formabontó, új, bátor és különös ez a recept gyüjtemény! Nem számítottam erre az érzésre és ismeretre, hogy a tudatommal ennyire ráérzek a paraszti társadalom érintetlenségére egy dokumentarista ábrázolásmód következményeként. Szóval élmény, mennyire valóságközl, az életvezetésnek, a termelési hagyományoknak, a néprajznak egy tájjelegű cikkelye, és így isbenne foglaltatik egész, saját története is. A lóci lepénybe lehet, hogy elég 1 vagy 2 krumpli, különben nagyon elnyomja a túró ízét. | |
30. | [tulajdonos]: Keresztanyám receptjei | 2010-12-18 11:19 | LÓCI LASKA
Víz nélkül összetörünk½ kg főtt krumplit, hozzáadunk 20 dkg lisztet és sót ízlés szerint úgy, hogy a krumpli forró még, s így elkezdjük kinyújtani. Az így keletkezet palacsintánál nagyobb lapítványokat platnira tesszük és mindkét oldalukat (barnás hólyagok jelennek meg) megsütjük. Tányérra helyezzük, olvasztott libazsírral megkenjük. Négybe hajtva vagy feltekerve bekebelezzük. Estig ételre még véletlenül sem gondolunk. * LIBAVÉR LÓCIASAN
Egy vajlingba tejet, vizet, sót, lisztet, késhegynyi szódabikarbónát teszünk és összekeverjük, majd hozzáadjuk a vért. Megkeverjük, majd késsel nokedli formára kiszaggatjuk. (A hajában sült krumplit lehámozzuk, tányérban villával összetörjük, libazsírral megöntözzük, a vért, a sült libamájat, egyéb sült libaalkatrészeket ráhalmozzuk. Az éhínséget, bízvást e napra száműztük
LÓCI LEPÉNY
Hozzávalók:½ kg liszt + 2 evőkanál zsír + 2 kanál olaj + cukros-langyostejben élesztő + 1 db tojás + dagasztáshoz kb.1/2 l tej.
Langyos helyen (letakarva konyharuhával) duplájára NŐL!
EKKOR
A töltelékhez szükséges 3 db közepes nagyságú főtt krumplit lereszeljük összekeverjük a½ kg túróval, 1 doboz tejföllel, kevés cukorral, 5 dkg margarinnal.
EZUTÁN
A tésztát tepsi méretre nyújtjuk, majd a zsírral kikent tepsibe helyezzük. KICSIT PHENTETJÜK, majd felvert tojással a széleket beecseteljük. A túrómasszát rátesszük és elsimítjuk. Utána fahéjas cukorral jó meghintjük, végül a maradék felvert (1) tojást rácsorgatjuk. Kis pihentetés után erős tűzön pirosra (szélei) sütjük. SZEMMEL TARTANI!
* KRUMPLIGANCA
5-6 krumplit meghámozunk, feldaraboljuk, sózzuk és megfőzzük. Amikor megpuhult, a főzőlé nagy részét leöntjük, majd az edényben összetört burgonyát liszttel összekeverjük, amikor már kezd pufogni, mint a sűrűre sikeredett tejbegríz, levesszük a tűzről.
Addigra
a mangalica zsírján, elkészül a hervadtra dinsztelt hagyma, amelyet szálasra, nem pediglen apróra vágtunk és jó bőven. Evőkanalat keresünk, ezt belemerítjük a forró zsírba, majd a még meleg krumpliból egy edény (jénai) aljára helyezzük a zsíros kanállal kiszaggatott formákat. Ha megtelt az adott réteg, bőven rakunk rá a hagymából és ezen új réteget képezünk, amire megint csak hagymát szórunk… és így tovább! (a hagyma helyett lehet túrót tenni, de mindkettővel is finom) A végén némi tejföllel besimítva, forró sütőben megpiríthatjuk.
| |
29. | [tulajdonos]: Hangverseny | 2010-12-17 08:56 | Hangverseny A tücsök húzza kitartó buzgalommal. Bent ágynyikorgás.
| |
28. | [tulajdonos]: Magány Lovagrend | 2010-12-16 10:45 | . (az önfenntartás bája) . Büszkeség töltötte el Armand kebelét, amikor a kézi kartotékrendszert végre valahára számítógépre telepíthette. Megszűnt a kartonokkal való bénázás. A könyvelés is egyszerűbbé vált. Precízen, abc-sorrendben vezette fel a megannyi hölgy nevét, lakhelyét, elérhetőségét, korát, külső és belső tulajdonságait, vagyoni helyzetét, más ismert, vagy gyanítható kapcsolatait, a nemi szokásaiban eltérő vonásokat, egyéb felmerülő igényeit, viszonyát az alkoholhoz és más szerekhez, továbbá étkezési, higiéné-s szokásait, vallási hovatartozását, adósságait és kintlévőségeit, gyermekek számát, azok családi helyzetét, viszonyát anyjukhoz, az ingatlan várható értékét, s terheit, a becsült elhalálozás időpontját. Armand lelkébe megnyugvás költözött a kiváló innovációs fejlesztés nyomán. Kisimult arcvonásait a lemenő Nap bíborszínűre festetette.
| |
27. | [tulajdonos]: tévhit/közeg | 2010-12-15 11:42 | Tévhit
Százlábú fut át
a feszített víztükör
síkján, de mégse…
*
Döglött százlábú
a medence alján, lent.
Elcsodálkozva…
Közeg
| |
26. | [tulajdonos]: Foszlányok | 2010-12-14 13:13 | a lángos hajnal harangot veret piros szélben utoljára szeret a boros pohár elnyír(hat) eret a papiros mi más, mint kórlelet valaki sír és van, aki nevet.
| |
25. | [tulajdonos]: FÁTUM | 2010-12-13 10:02 | Elejtett dió. Varjúbánat a fagyban. Surjánígéret.
FÁTUM
(Kamion végzet/t/ Prágától 25 kilométerre: T.T. halálára)
Szakadhat a mozdulat? Repedhet a pillantás? Eltörhet a mosoly? Visszavehető az élet, mint egy tartozás? …és bármikor?
| |
Hozzászólást csakis azonosított felhasználók írhatnak. Kérjük, hogy jelentkezzen be az azonosításhoz!
|
|