DOKK

Folytatódnak a Dokk estek, az eseményt a dokk.hu facebook lapján is hirdetjük.

 
2805 szerző 36094 verse
dokk.hu irodalmi kikötő :: alapítva 2000-ben
Bejelentkezés
KIEMELT AJÁNLATUNK

Varró Dániel
  Szösz néne
Új maradandokkok

Vajdics Anikó: Ami úr és szolga viszonyát illeti...
Albert Zsolt: Halfogás II.
Farkas György: Tűzvész után
Köves István: Ez újrahasznosított hazában
Gyurcsi - Zalán György: szombati rutin
Czékmány Sándor: apokrif látomás
Tóth Gabriella: A bevándorló
Tiszai P Imre: Négy-negyed (2)
Petz György: Én fehér zászlóm
Vezsenyi Ildikó: Hetedik napon
FRISS FÓRUMOK

DOKK_FAQ 37 perce
Mészáros László 1 órája
Szilasi Katalin 2 órája
Kosztolányi Mária 2 órája
Aranyi Gábor 2 órája
Bara Anna 4 órája
M. Szabó Mihály 8 órája
Tiszai P Imre 9 órája
Vezsenyi Ildikó 9 órája
Zsuzsanna Grande 10 órája
Wesztl Miklós 22 órája
Nagyító 1 napja
Ötvös Németh Edit 1 napja
Szilágyi Erzsébet 1 napja
Petz György 1 napja
Farkas György 1 napja
Iványi Mónika 1 napja
Sági Ferenc Dénes 1 napja
Böröczki Mihály 1 napja
Natalie Danaisz 1 napja
FRISS NAPLÓK

 nélküled 47 perce
Conquistadores 1 órája
Jó, ha a vége jó 2 órája
Játék backstage 2 órája
történések 2 órája
Hogy vagy? 2 órája
N. D. S. L. (Vajdics Anikó) 5 órája
mix 8 órája
fa világa 8 órája
Hetedíziglen 17 órája
Kicsi Ólomkatona 19 órája
Baltazar 21 órája
leállósáv 1 napja
Zúzmara 1 napja
Juli 1 napja
BECENÉV LEFOGLALÁSA
VERSKERESő

Részlet a versből:
SZERZőKERESő

Szerző névrészletre:
FÓRUMKERESő

Szövegrészlet:
FOTÓK


NAPLÓK: az utolsó alma
Legutóbbi olvasó: 2019-04-25 18:32 Összes olvasás: 14483

Korábbi hozzászólások:  
87. [tulajdonos]: zavaros2018-03-29 13:25
"– Attól a prózából nem lesz vers, hogy zavaros.
– De igenis, mert ha jókor zavaros, akkor a vers a próza."

(Erdély Miklós: METÁN)


Olvasói hozzászólások nélkül
86. Utolsó Alma: sweet talks[tulajdonos]: sweet talks2018-03-28 00:22
Adam Smith morálfilozófiai nézeteit ismerteti, méltatja.

85. [tulajdonos]: sweet talks2018-03-27 23:23
Fazekas Károly tanulmányát olvasom. Címe: „Tisztesség, empátia, közgazdaságtan”. Alapvetően Adam Smith közgazdasági nézeteit ismerteti, méltatja. Szó esik benne a „sweet talks”-ról, a szíves beszédről, az emberek cselekedeteinek gyengéd ösztökéléséről az elszabadult indulatok, az ökölrázás, az ordibálás helyett.

„Nem kétséges, hatalmas erőt jelenthet számunkra a hősi morál. Önfeláldozásra, saját érdekeinkről való megfeledkezésre késztethet bennünket, olyan szimbolikus alkotások létrehozására mozgósíthat, mint a fenséges középkori katedrálisok vagy a rajongás jelenkori rituáléinak és az önkívületnek teret adó arénák és futballstadionok. A csillagórák után jönnek a szürke hétköznapok. Mit teszünk, ha nem találjuk a helyünket a piacgazdaság szürke és piszkos mindennapjaiban? A nagygyűléseknek, istentiszteleteknek, futballmeccseknek egyszer végük van, és az emberek hazatérnek dolgaikat intézni. A mindennapokban derül ki, valóban működőképes-e és sikeres-e a rendszer. Pusztán a szükségesnek tartott intézmények megléte még nem jelenti azok hatékony működését. A legitimitást, a működőképességet, a hatékonyságot a társadalmi ökoszisztéma egésze adja meg, és ebben döntő jelentősége van a kommunikációnak, a rábeszélésnek, McCloskey szavaival a szíves beszédnek. Adam Smith újra és újra arra figyelmeztet bennünket, hogy a dolgok jobbra fordítása nem a csatamezőn dől el, nem mások legyőzésén, nem saját akaratunk másokra erőltetésén múlik, hanem a szabad emberek gyülekezetének egymással való folyamatos párbeszédén.”

Olvasói hozzászólások nélkül
84. Vajdics Anikó: korrekció[tulajdonos]: idegenszerű külsőjével2018-03-27 14:12
idegenszerű külsejével

83. [tulajdonos]: idegenszerű külsőjével2018-03-27 14:11
"Meg se próbált olyanná válni, mint Hans Hansen, és lehet, hogy nem is volt benne olyan nagyon komoly ez az óhajtozás. De fájdalmasan vágyott arra, hogy Hans szeresse olyannak őt, amilyen, és a maga módján ostromolta szeretetét, a maga lassú és bensőséges, odaadó, szenvedő és fájdalmas módján, pedig ez a fájdalom mélyebben és emésztőbben tud tüzelni minden föllobbanó szenvedélyességnél, amelyet az ő idegenszerű külsejétől várni lehetett volna.

És nem egészen hiába ostromolta, mert Hans, aki egyébként méltányolta Tonióban a szellemi fölény egy nemét, a szókészséget, amely képessé tette nehéz dolgok kimondására, Hans nagyon jól megértette, hogy itt szokatlanul erős és gyöngéd érzés támadt fel irányában, ezért hálásnak is mutatkozott, és nem egy boldog percet szerzett barátjának a leereszkedésével, de nem egy gyötrelmeset is a féltékenység, a csalódás tüskéivel, és azzal, hogy Tonio minden igyekezetét, amellyel kettejük közt eszmei kapcsolatot akart létrehozni, meghiúsította, mert az volt az érdekes, hogy Tonio, aki irigyelte Hans Hansen létformáját, állandóan azon volt, hogy bevonja őt saját létformájába, ami legfeljebb csak pillanatokra és akkor is csak látszólag sikerülhetett..."

(Thomas Mann: Tonio Kröger)

82. [tulajdonos]: ki tud többet a háborúról2018-03-27 11:42
"Valamikor még hiú voltam a versben. Most már szeretnék nagyon nem hiú lenni. A tökéletességigény kövületté fagyasztja a költészetet. Most már majdnem lompos vagyok. Azt is mondhatom: régi verseimet jobb kézzel írtam, most már csak bal kézzel írok. Majdnem ügyetlenül. Akkor mindent látni akartam, most már csak egy pontra figyelek. Mégis úgy érzem, így kevesebb dolgot rekesztek ki. Beléphetnek a véletlenek… Rájöttem, hogy egy rossz mondat a legszebb lehet, vagy a legpontosabb. Hogy szép egy… gárdatiszt, de a baka többet tud a háborúról. Most már bakákat írok. És azelőtt váltogattam a tárgyakat: erről szólni kell, arról nem. Most már mindegy a tárgy. Most már nem vagyok perfekcionista. Hisz úgy sincs tökéletesség…" (Pilinszky: Én is egy szempár vagyok")

81. [tulajdonos]: nem túzok2[tulajdonos]: nem túzok?2018-03-26 18:41
(Hibajavítás.)

Megkezdődött a túzokkakasok dürgése

Az öregebb túzokok már február közepe után peckesen járnak a puszta még nem sarjadó füvén. A Napkorong még fel sem jön a látóhatáron, a kakasok már elfoglalják a legjobb pozíciónak tartott helyeket. A dürgő madár olyan döbbenetes alakváltozáson megy keresztül, hogy alig emlékeztet korábbi önmagára. Faroktollait hátára veti, szárnyait kiforgatja, bajusztollai a labdányira felfújt torokzacskó miatt az égnek merednek, nyakának két oldalán kékes sávban előtűnik a nyak bőre. A teljes dürgésbe átfejlődött kakas ezt követően harmad- és negyed fordulatokkal körbe-körbe tipeg, közben kifordított szárnyai fel és alá himbálóznak, a felfújt torokzacskó közben buffanó hangot hallat. A dürgő túzok a siketfajdhoz hasonlóan se lát, se hall.
A túzokdürgés megfigyelésére legalkalmasabbak a kora reggeli és a késő délutáni órák, a kakasok ezekben a napszakokban a legaktívabbak.

80. [tulajdonos]: nem túzok?2018-03-26 18:35
Megkezdődött a túzokkakasok dörgése

Az öregebb túzokok, már február közepe után peckesen járnak a puszta még nem sarjadó füvén. A Napkorong még fel sem jön a látóhatáron, a kakasok már elfoglalják a legjobb pozíciónak tartott helyeket. A dürgő madár olyan döbbenetes alakváltozáson megy keresztül, hogy alig emlékeztet korábbi önmagára. Farok tollait hátára veti, szárnyait kiforgatja, bajusztollai a labdányira felfújt torokzacskó miatt az égnek merednek, nyakának két oldalán kékes sávban előtűnik a nyak bőre. A teljes dürgésbe átfejlődött kakas ezt követően harmad- és negyed fordulatokkal körbe-körbe tipeg, közben kifordított szárnyai fel és alá himbálóznak, a felfújt torokzacskó közben buffanó hangot hallat. A dürgő túzok a siketfajdhoz hasonlóan se lát, se hall.

A túzokdürgés megfigyelésére legalkalmasabbak a hajnali-kora reggeli és a délutáni-késő délutáni órák, a kakasok ezekben a napszakokban a legaktívabbak.79. [tulajdonos]: társalgási tónus2018-03-26 16:56
-- Úgy tetszik, az enyhe nyugati depresszió keleti irányba elhúzódik szigetünkről. De a barométer állása szerint aligha várható jelentősebb változás.
-- Haha, hát ez csudajó!
-- Mi lelte, fiatalember? Fogadni mernék, hogy hibátlanul mondtam.
-- Meg kell veszni!
--Szeretném hinni, hogy az idő nem fordul hűvösebbre. Az influenza olyan rohamosan terjed. Tavaszonként egész családunkban megteszi szokásos körútját.
-- Nagynéném is influenzában halt meg - legalábbis azt mondták...
-- Ó?!
-- De én fejemet teszem rá, hogy megnyuvasztották.
-- Megnyuvasztották?
-- Meg hát! Talán nem hiszi? Már mért halt volna meg influenzában? Tavaly torokgyíkja volt, mégis talpra állt. Pedig már egész belekékült - bizonyisten, ezzel a két szememmel láttam! Már mindenki azt hitte, hogy kampec; de akkor az apám egy nagy kanál pálinkát csurgatott le a torkán, s attól úgy magához tért, hogy majd a kanalat is lenyelte.
-- Jóságos isten!
-- Már hogy is patkolt volna el influenzában egy olyan hatlóerős asszony! És hova lett az új szalmakalapja, amit nekem kellett volna örökölni? Megfújták! Hát én azt mondom, aki a kalapot megfújta, az nyuvasztotta meg az öregasszonyt!
-- Mit jelent az, hogy "megnyuvasztotta"?
-- Ó, ez eufémizmus, az új társalgási tónus... megnyuvasztani annyi mint: meggyilkolni.

78. [tulajdonos]: néha vér és néha nyál2018-03-26 12:52
Vénemberek játszadoznak,
és az Isten nem figyel.
Megmaradtunk egymásnak,
de senki nem tárgyal senkivel.

Néha vér és néha nyál.
Ezt nem kenhetik senkire.
Nekem semmi nem használ,
és nem leszek jó semmire.

Lehet, hogy neked jó ez a harc,
de ne taníts ölni, ha élni akarsz,
lehet, hogy neked jó ez a harc,
de ne taníts ölni, ha élni akarsz,

Rémes a hely, és rémes az idő.
Felperzselt múlt, és bizarr jövő.
Múlik az idő, és vele a hely -
sosem tudhatod, mi múlik el.

Lehet, hogy neked jó ez a harc,
de ne taníts ölni, ha élni akarsz,
lehet, hogy neked jó ez a harc,
de ne taníts ölni, ha élni akarsz
Hozzászólást csakis azonosított felhasználók írhatnak.
Kérjük, hogy jelentkezzen be az azonosításhoz!
Kedvenc versek

Egyelőre a lista üres. Bővíteni a listát az egyes versek olvasásakor lehet.
Mások kedvenc versei

2019-03-28 09:15 lista
2019-02-11 10:51 Kosztolányi Mária
2018-12-07 20:19 u.a.
2018-12-07 14:21 szép
2018-11-14 11:19 Bara
2018-09-28 23:41 furim
2018-08-27 10:16 Vajdics Anikó -- kedvencek
2018-08-21 09:29 Vezsenyi Ildikó
2018-08-21 09:17 vim
2018-08-17 21:42 válogatott versek
ÚJDONSÁGOK a dokkon

2019-04-25 17:56   új fórumbejegyzés: DOKK_FAQ
2019-04-25 17:46   Napló: nélküled
2019-04-25 17:40   Napló: nélküled
2019-04-25 17:20   Napló: Conquistadores
2019-04-25 16:49   új fórumbejegyzés: Bara Anna
2019-04-25 16:37   új fórumbejegyzés: Mészáros László
2019-04-25 16:31   új fórumbejegyzés: Szilasi Katalin
2019-04-25 16:25   Napló: Játék backstage
2019-04-25 16:09   új fórumbejegyzés: Szilasi Katalin
2019-04-25 16:06   új fórumbejegyzés: Szilasi Katalin