DOKK

 
2771 szerző 35167 verse
dokk.hu irodalmi kikötő :: alapítva 2000-ben
Bejelentkezés
KIEMELT AJÁNLATUNK

Nagypál István
  Törless színe
Új maradandokkok

Szikora Erzsébet: intuíció
Bátai Tibor: szeméről a por
M. Szabó Mihály: Útelágazás (vált.)
Szilágyi Erzsébet: (haiku)
Bara Anna: elkerülhetetlen 1.0
Vajdics Anikó: Hajában sárga lepkék
Mészáros László: diadalmenet
Tiszai P Imre: Vakvágányon (2)
Seres László: Bűn-bak
Ilies Renáta: Egy fa panaszai
FRISS FÓRUMOK

Karaffa Gyula 33 perce
DOKK_FAQ 1 órája
Ilies Renáta 1 órája
Tóth Gabriella 1 órája
Szakállas Zsolt 1 órája
Mészáros László 1 órája
Francesco de Orellana 2 órája
Kosztolányi Mária 2 órája
Tamási József 2 órája
Fodor Fanni Dóra 2 órája
Hepp Béla 14 órája
Dezső Márton 21 órája
Bíró Rudolf 21 órája
Gyors & Gyilkos 1 napja
Dankó Tímea 1 napja
Duma György 1 napja
Bakkné Szentesi Csilla 1 napja
Gulisio Tímea 1 napja
Bara Anna 2 napja
Vecsei Miklós Hasi 2 napja
FRISS NAPLÓK

 Seholsincs 1 perce
A VERS LEGYEN VELETEK 50 perce
Cetlik, fecnik, félcédulák... 50 perce
Zúzmara 1 órája
Bátai Tibor 11 órája
Gyurcsi 11 órája
költői kérdések 11 órája
Árnyékszerkesztõség 14 órája
hullám 14 órája
az utolsó alma 15 órája
N. D. S. L. (Vajdics Anikó) 15 órája
Conquistadores 17 órája
nemoda 18 órája
Helyzet 18 órája
Dokk-találkozó Veresegyházon? 20 órája
BECENÉV LEFOGLALÁSA
VERSKERESő

Részlet a versből:
SZERZőKERESő

Szerző névrészletre:
FÓRUMKERESő

Szövegrészlet:
FOTÓK


NAPLÓK: Vajdics Anikó belepotyog
Legutóbbi olvasó: 2018-06-21 03:54 Összes olvasás: 4085

Korábbi hozzászólások:  
125. [tulajdonos]: se fülem, csak lófarkam2018-06-02 08:25
Uraim, innen írok, nem akarom tovább terhelni a közösségi célokra létrehozott oldalt (Dokk-találkozó Veresegyházon?).

Úgyis, mint EGYELŐRE egyetlen „XX” (a meghatározás Duma Györgytől), felelősnek érzem magam a kialakult tragikomikus hangulatért. Tekintsék a péniszirigység megnyilvánulásának a 36. bejegyzést. Vállalom a „felhorgadt feminizmust” is, bár most kivételesen csak azért, hogy még ebből a szerepből kiszólva megjegyezhessem: az XX-eknek nem valamijük nincsen, hanem valami másuk van (a magamfajta gyengülő hormonháztartású vén boszorkáknak is.)

A süllyedő hajót illetően is van egy mentőötletem: legyen nekem is farkam augusztus 25-én, ha nem is ott, ahol a fiúknak. A kompromisszum kedvéért ugyanis megtehetem, hogy nem kontyba kötöm aznap a hajamat, ahogyan mostanában szoktam, hanem kislányosan lófarokba. Azt majd jól meg lehet huzigálni, megengedem bárkinek – itt az előbb egy név állt, de kihúztam („agyamban kopasz cenzor ül”, ez nem hangzott el sajnos tegnap a Sziámi-koncerten). A kurkászás erősíti a közösségi kohéziót, ezért még azt is megengedem, hogy átvizsgálják, nincs-e valami gyanús nem oda való a lófarkam alatt.

Nemodának üzenem: ivarérett felnőtteket tanítok, ne féltse tőlem a gyerekeket, nem én vagyok a Paidagágász néni, de ha már ő is szóba került, előkerestem az ide vonatkozó Weöres-verset:

Kisfiúk témáira (7)

Pityu és Pöszi
az óvodakertben mindenfélét sinálnak
ni mijen dicnók
a többi óvodások körülöttük álnak
nézi a Paidagógosz néni
pfuj mekkora dizsnók
űrlapot és hegyes tollat ragad
dühtől hullámozva ír.
Tüzdelt Zülők!
Máskor scináljanak jobb jerekeket.
És felelnek a zülők:
Kedves Paidagágász Néni!
Hun házasodunk hun meg elválunk
különb féle jerekekkel kísérletezünk.


"Nem eszik olyan forrón a pörköltet" -- jeligére itt nem várom a lehetséges válaszokat.

(Eléggé körbekerültük a témát, de ha valaki úgy érzi, neki feltennie az i betűre a pontot, megteheti, persze).


124. [tulajdonos]: közlekedési anomália2018-05-30 16:21
A menetiránynak háttal utazom a buszon, látom az egész utasteret. Késő délután van, az egyik szemben ülő férfi jobb fülkarimáján vörösen átfénylenek a lemenő nap sugarai. Csodálkozva nézem, olyan élénk színe van, mint a tenyeremnek gyerekkoromban, amikor zseblámpával átvilágítottam. Középen a jegykezelő automata prizmája világít. Neonzöld fénye a ragyogó piros füllel a háttérben olyan, mintha egy szemafor villogna mindkét jelzőlámpájával egyszerre. Szabad-tilos. Szabad-tilos.

Az égő fülű a telefonját nyomkodja. Mit sem sejt a közelgő balesetről.

Olvasói hozzászólások nélkül
123. weinberger: rendbenVajdics Anikó: perfekt -- pikírt2018-05-29 15:09
Kedves Anikó, megerősítem, hogy a lényegben egyetértünk, abszolút nem kell szabadkoznia. Sajnos, a tény a fontos: minden hibás vers ismét hibásan kerül a helyére...

122. [tulajdonos]: a szerkesztést sem[tulajdonos]: nem kell abbahagyni2018-05-29 14:51
Nem kell abbahagyni

A harmadik éjszakámat töltöttem a teraszon. Már tízkor kifeküdtem. Matrac, vastag vászonlepedő, párnák, paplanok, könyv, fejlámpa, dermatológiailag tesztelt szúnyogriasztó, Vape Dermi Sensitive. A könyv Dragomán György Máglyá-ja. A 166. oldalon járok, most kezdek belejönni az olvasásba, de kint mindig hamar elálmosodom, legfeljebb öt oldalt haladok. Az utolsó sorokat másnap újra kell olvasnom. Öt oldal, a fejlámpával a homlokomon alszom el, érdekesen nézhetek ki. Felébredek, leveszem a fejlámpát, leteszem a fal mellé a könyvvel együtt. Nem lát senki.

A jobb oldali szomszéd felé minden este kiterítek valamit, legtöbbször az aznap kimosott ruhát, egy törülközőt vagy egy lepedőt. A másik szomszéd erkélyén nem üldögél esténként senki; napközben is ritkán látni őket, mintha nem is laknának már itt. A gyerekek nagyok, a szülők pár éve elváltak.

Fel kellett kelnem éjszaka pisilni. Olyan mélységes csönd vett körül, hogy egy pillanatra összeszorult tőle a szívem. A nappal tele van zajokkal. Az éjszaka is. Óránként jár a 22-es busz, felhallatszik a völgyből a dübörgése, ha más járművé nem is, de most, úgy látszik, elment már mindkét irányban a legutóbbi éjszakai járat. A kutyák sem ugatnak, pedig telihold van. Elfelejtettem, hogy ekkora csönd létezik. Puha és meleg, mint az ágynemű, amibe visszabújok.

Reggel újraolvasom azt a részt, ami fölött elnyomott az álom:

„A szén a papíron van, a mozdulat a kezemben, már közben tudom, hogy jó lesz, ez a vonal jó lesz, olyan, amilyennek lennie kell, és tudom, hogy nem szabad erre gondolni, nem törődhetek azzal, hogy jó lett, persze, ha rossz lenne, azzal törődni kéne, de ha jó, akkor nem számít, csak azt jelenti, hogy nem kell abbahagyni. A papír fehér, a szén fekete, a rajztanár nem magyarázta meg, hogy ez mit jelent, húzom, és ahogy kibomlanak a vonalakból a törzs görcsei, megértem. Azt jelenti, hogy butának kell lenni, rajzolás közben butának kell lenni, nem vaknak és nem hiúnak, csak elég butának ahhoz, hogy elfogadjuk, hogy a vonal csak egy vonal, akkor is, ha több akar lenni.”

121. [tulajdonos]: nem kell abbahagyni2018-05-29 14:46
Nem kell abbahagyni

A harmadik éjszakámat töltöttem a teraszon. Már tízkor kifeküdtem. Matrac, vastag vászonlepedő, párnák, paplanok, könyv, fejlámpa, dermatológiailag tesztelt szúnyogriasztó, Vape Dermi Sensitive.

A könyv Dragomán György Máglyá-ja. A 166. oldalon járok, most kezdek belejönni az olvasásba, de kint mindig hamar elálmosodom, legfeljebb öt oldalt haladok. Az utolsó sorokat másnap újra kell olvasnom. Öt oldal, a fejlámpával a homlokomon alszom el, érdekesen nézhetek ki. Felébredek, leveszem a fejlámpát, leteszem a fal mellé a könyvvel együtt. Nem lát senki.

A jobb oldali szomszéd felé minden este kiterítek valamit, legtöbbször az aznap kimosott ruhát, egy törülközőt vagy egy lepedőt. A másik szomszéd erkélyén nem üldögél esténként senki; napközben is ritkán látni őket, mintha nem is laknának már. A gyerekek nagyok, a szülők pár éve elváltak.

Fel kellett kelnem éjszaka pisilni. Olyan mélységes csönd volt körülöttem, hogy egy pillanatra összeszorult tőle a szívem. A nappal tele van zajokkal. Az éjszaka is. Óránként jár a 22-es busz, felhallatszik a völgyből a dübörgése, ha más járművé nem is. De most, úgy látszik, elment már mindkét irányban a legutóbbi éjszakai járat. A kutyák sem ugatnak, pedig telihold van. Elfelejtettem, hogy ekkora csönd létezik. Puha és meleg, mint az ágynemű, amibe visszabújok.

Reggel újraolvasom azt a részt, ami fölött elnyomott az álom.

„A szén a papíron van, a mozdulat a kezemben, már közben tudom, hogy jó lesz, ez a vonal jó lesz, olyan, amilyennek lennie kell, és tudom, hogy nem szabad erre gondolni, nem törődhetek azzal, hogy jó lett, persze, ha rossz lenne, azzal törődni kéne, de ha jó, akkor nem számít, csak azt jelenti, hogy nem kell abbahagyni. A papír fehér, a szén fekete, a rajztanár nem magyarázta meg, hogy ez mit jelent, húzom, és ahogy kibomlanak a vonalakból a törzs görcsei, megértem. Azt jelenti, hogy butának kell lenni, rajzolás közben butának kell lenni, nem vaknak és nem hiúnak, csak elég butának ahhoz, hogy elfogadjuk, hogy a vonal csak egy vonal, akkor is, ha több akar lenni.”

Olvasói hozzászólások nélkül
120. Vajdics Anikó: perfekt -- pikírtweinberger: perfekt2018-05-29 14:34
Pikírt megjegyzés volt, elhagyhattam volna. Elnézést kérek. A.

Olvasói hozzászólások nélkül
119. weinberger: perfektVajdics: perfekt2018-05-29 14:05
Kedves Anikó, ha erre fut ki a reagálása: "Tudom én, hogy nem könnyű a szerkik élete. :)", akkor valamit nagyon elronthattam a fogalmazásomban. Azt meg tapasztalatból tudom, hogy a félreértések tisztázásának megkísérlése nagyságrendekkel komolyabb félreértésekhez vezethet.

Olvasói hozzászólások nélkül
118. Vajdics: perfektweinberger: örülök2018-05-29 13:48
Kedves Weinberger!

"Ó tökélyre törekvő
Belülről hatalmas
Kívülről kicsi
Istennek tetsző
Na és nekem is tetsző
Kicsi, kicsiszolt kő
Hívlak, jöjj el, ó, jöjj elő!

Benned bízom
Na és a gravitációban..."

Ez jutott eszembe a tökélyre törekvésről. Időnként elviselhetetlenül perfekcionista vagyok. Tudom én, hogy nem könnyű a szerkik élete. :)

Anikó


Olvasói hozzászólások nélkül
117. weinberger: örülök[tulajdonos]: kicsi kicsiszolatlanságok2018-05-29 13:36
Nagyon örülök a hasonló felvetéseknek, mert az igényesség és a minőség megcélzását látom bennük. Ha szabad egy kis kitérőt tennem: a háttérben dolgozó "szerkik" jogosan viselhetik ezt a megkülönböztető megnevezést az irodalmi szerkesztőkkel szemben, hiszen részben szűkebb, részben lényegesen szélesebb körű (volna) a feladatuk: lektor, korrektor, cenzor (!), moderátor, sőt bizonyos vonatkozásokban művészeti és műszaki szerkesztő szerepet is be kell(ene) tölteniük. (Amíg ilyen szerepben tevékenykedtem, igyekeztem legalább a szövegek tisztességes helyesírásának elérésére törekedni.) Belátható azonban, hogy ha valaki egy-egy versre egy vagy két percet szán, illúzió mindezt elvárni.

Olvasói hozzászólások nélkül
116. Vajdics Anikó: hiányzó írásjelek pótlása[tulajdonos]: akit érdekel2018-05-29 13:27
"szép és okos" dolgokat

A napló folytatása
A napló jelszava:
Tartalom:
Add meg a biztonsági kódot: rz5a  


Olvasói megjegyzés
Feladó:Tartalom:
Add meg a biztonsági kódot: 61dy  


Kedvenc versek

Egyelőre a lista üres. Bővíteni a listát az egyes versek olvasásakor lehet.
Mások kedvenc versei

2018-06-18 22:25 Vajdics Anikó
2018-06-11 23:32 Vezsenyi Ildikó
2018-06-08 17:41 Metz Olga Sára
2018-05-29 16:37 Francesco de Orellana
2018-05-26 21:06 Szokolay Z.
2018-05-25 09:55 Bakkné Szentesi Csilla
2018-05-14 11:04 Pataki Lili
2018-05-03 14:16 P. SZ.
2018-04-28 01:12 Iványi Mónika
2018-04-11 23:30 Fekete Orsolya
ÚJDONSÁGOK a dokkon

2018-06-21 10:11   Napló: Seholsincs
2018-06-21 09:40   új fórumbejegyzés: Karaffa Gyula
2018-06-21 09:22   Napló: Cetlik, fecnik, félcédulák...
2018-06-21 09:09   Napló: Zúzmara
2018-06-21 08:57   Napló: Zúzmara
2018-06-21 08:56   Napló: Zúzmara
2018-06-21 08:49   Napló: Zúzmara
2018-06-21 08:46   Napló: Seholsincs
2018-06-21 08:43   Napló: Seholsincs
2018-06-21 08:36   új fórumbejegyzés: Ilies Renáta