DOKK

Folytatódnak a Dokk estek, az eseményt a dokk.hu facebook lapján is hirdetjük.

 
2822 szerző 36580 verse
dokk.hu irodalmi kikötő :: alapítva 2000-ben
Bejelentkezés
KIEMELT AJÁNLATUNK

Kelebi Kiss István
  Levél
Új maradandokkok

Misinszki Hanna: Kuka
Ötvös Németh Edit: véres hajnal
Ötvös Németh Edit: egyszerűen emberien
Aranyi Gábor: FORSITHYA
Albert Zsolt: Szobatenger
Pataki Lili: Történetünk, történeted (Édesapámnak, őszinte szívvel, köszönet mindenért!)
Aranyi Gábor: ÚJ AENEIS – INVOCATIO
Petz György: Rilke fél fordulattal Weöreshöz
Czékmány Sándor: nem kiírt iróniával
Gyurcsi - Zalán György: királyok
FRISS FÓRUMOK

Gyors & Gyilkos 47 mp
Bak Rita 36 perce
DOKK_FAQ 9 órája
Pataki Lili 9 órája
Wesztl Miklós 9 órája
Gyurcsi - Zalán György 18 órája
Péter Béla 18 órája
Nagyító 23 órája
Jónásné Göncz Zsuzsánna 1 napja
Tóth Gabriella 2 napja
Pálóczi Antal 2 napja
Valyon László 2 napja
Misinszki Hanna 2 napja
Albert Zsolt 3 napja
Petz György 3 napja
Bara Anna 3 napja
Szilasi Katalin 3 napja
Czékmány Sándor 3 napja
Oláh Imre 4 napja
Natalie Danaisz 4 napja
FRISS NAPLÓK

 Vezsenyi Ildikó Naplója 1 órája
N. D. S. L. (Vajdics Anikó) 2 órája
pink 4 órája
Gyurcsi 5 órája
Hetedíziglen 12 órája
az utolsó alma 21 órája
Zúzmara 22 órája
Baltazar 22 órája
Juli 23 órája
történések 1 napja
nélküled 1 napja
Tapasztalatok 1 napja
Sorrento 1 napja
Bara 1 napja
Minimal Planet 1 napja
BECENÉV LEFOGLALÁSA
VERSKERESő

Részlet a versből:
SZERZőKERESő

Szerző névrészletre:
FÓRUMKERESő

Szövegrészlet:
FOTÓK


NAPLÓK: Héderváry Luca
Legutóbbi olvasó: 2019-09-23 18:17 Összes olvasás: 5393

Korábbi hozzászólások:  
112. [tulajdonos]: hm2019-08-08 10:58
Chopin - Spring Waltz (Mariage d'Amour) [Please Read Description] A nyári versió túl csicsás képekkel van tele

111. [tulajdonos]: hm2019-08-06 18:42
Nagyon rég írtam már Luca naplóba. Tulajdonképpen most kifelé élek, gyakran vagyok a kisháznál, a pénzünk hó végére kifogy, viszi a kis ház rendbetétele. Laci mindennap kint van, őrület amennyit dolgozik. Fotózás, ha nyár akkor kint. Hideg bólék. és ezüstszalag a nyár homlokán. Portugálul levelezek. Először tőmondatok voltak, de aztán gurulós Krisztina mondatok, a szöveget így is értjük.
Szeretem erős, racionális barátaimat.

Amilyen én nem vagyok. Tegnap este a családfámról beszélgettünk, mert egy szerkesztő felismerte Szlovákiát. ( Csallóköz )És elkezdtem kutatni. Amikor láttam, hogy Széchenyi György leszármazottja vagyok Beketfalvi Mórotz Ilona által régen kinevettek. Nem a csanádi, pécsi, veszprémi, majd győri püspök; kalocsai, később esztergomi érsek, prímás, katolikus egyházi íróé, vagyis azért ő is ős, hanem az unokaöccséé, aki hadvezér volt stb. elesége beketfalvi Mórocz Ilona (+Sopron 1703). A házasságukból származott:

sárvár-Felsővidéki gróf Széchenyi Julianna (1679-1716), nemes Falussy László (+1695), majd ebergényi és telekesi báró Ebergényi László (1656-1724) neje.[3]
sárvár-Felsővidéki gróf Széchenyi Judit (1680-1699), kispalugyai Palugyay Gábor neje.
sárvár-Felsővidéki gróf Széchenyi Zsigmond, (1681-1738), aki feleségül vette gróf németújvári Batthyány Mária Terézia (+Sopron 1721) kisasszonyt, majd szalai Barkóczy Mária (1695-1761) lett a házastársa. Első feleségétől származik az összes mai napig élő Széchenyi család ága.

No milyen érdekes, hogy a Mórotzoknál ott vala Amade László nos ő is ős, és haláli figura lehetett , költő. Arany is fordította. Széchenyi István viszont egész életében azt hangoztatta, hogy Petőfi a fia, Hrúz Mária.. Na de megőrült. Viszont amikor nem volt őrült. akkor is ezt mondta. Elkezdtem tovább kutatni, de ebből most már elég.

Volt költő a felmenőim közt, és volt még egy Mórotz Krisztina:) Két Krisztina volt még.

És két Mórotz Krisztina. Mindkettőnk vízjegyű. Ez nem nagyképűség, de vallom azt, hogy múltunk nélkül ha parasztok, ha cselédek, ha nemesek akárkik vagyunk biztos hogy érdekes dolgokra bukkanánk. Széchenyi dislexiás volt. :-)

No szóval kitekintek időm az semmi, mrt könyvtárba is járok. Azutánfutók befutnak egy Boldog házassági évfordulót tortával... Abbahagyom, most jók a fények!

Sietnem kell, most egy fát akarok lekapni.Kócoskát.

110. [tulajdonos]: hm2019-07-28 11:01

elolvastam amit írtál.

109. [tulajdonos]: kérés.2019-07-28 10:24


Imre légyszíves húzz ki úgy hogy ne tudjak visszajönni pont úgy mint Karaffa Gyulát.!

Köszönöm! Ha kell írok levelet. Tehát semmiképp ne tudjak visszajönni. Kösz.

Jó munkát.

108. [tulajdonos]: Habóka / Ildinek/ 2019-07-28 00:06
Írta: Mórotz KrisztinaLágyan úszva halad. Alatta girbegurba utcák, átabota tetők. Mariska néni puhán siklik, a langyos szél viszi a templom felé. Kezében kopott olvasó, csatos énekeskönyv. Lábán fehér csipkés zokni. Kék ruhája meg-megakad némelyik magasra nőtt faágban, egy-egy nyúlánk antennában vagy valamelyik bátor szélkakasban. A hársillat mindent betölt a környéken. Hószín lába kitartóan kalimpál, mint egy dundi krinolin. Lentről úgy tűnik, libegő-lebegő tánc ez. Néha felfelé, néha meg le. Nevetve nézik a népek. Ha szembe szállna tevéled, rettegnéd, hogy gyomron öklöz – mondják.

Legfőbb kegytárgya a csipkés zokni. Mariska néni izgul is, hogy Habóka a szederrel nehogy összekenje, vagy ott a lóherésben le ne hűtse magát, mert Habóka már csak ilyen. Hogy milyen is valójában? Kalácsba font hajával, kék szemével, gödröcskés almapofijával üde kis jelenség. Kedvem lenne leülni és birslekvárt készíteni vele. Ha meglátogatom, komló és citromfű teát főz, mert szerinte hebrencs volnék, a mézfű és komló lenyugtat. Pedig ő ver le mindent gyüge, gyors mozdulataival. Nincs két egyforma bögréje, mindnek hiányzik a füle. Huncutul kacsint, ugyanolyan szeleburdi, mint mikor szegény Gyulával kicipelték az udvarra a sezlont, egy különös (úgy bizony, az volt!) nyáréjszakán. Nem mintha annyira örülne Habóka a szúnyogoknak, de akkor Gyulának a karmesteri pálcája nagyon fennmaradt, le kellett játszani egy vonós kettest fickósan a fogyó holdnál, de aztán beborult hirtelen, és jól elázott a sezlon. Zuhany sem volt szükséges már ezek után.

Különben hamar elhótt a Gyulája, mert a szeme hiába volt pisla, mindig mindenütt csak nőket látott. Meg is elégelte Habóka a sok fehérszemélyt, kik a bugyingójukat különös igyekezettel húzkodták le a Gyulának, s jobbra-balra kínálták farukat. Mariskának elege lett a cédákból. Eleinte rítt, mint a záporeső, ám hamarint vett egy cseresznyefából gyártott sodrófát – nem minden kacérság nélkül. Avval aztán nemes egyszerűséggel agyonütötte szegényt. A szomszédnak átkiabált: Hé, ha elaludt az asszony, gyere át, dolog van! Nem sok idő teltével aztán be is szuszakolták a budilukba a Gyulát. Na, vén kujon, eztán már csak az én hátsómat nézegetheted! Különben minden nyáron kimeszeli a pottyantóst, és mi tagadás élvezi, ha a Gyula fejére esik, ami különben lepottyanik, mert mindenki hadd kapja a magáét. Legenda ez? Vagy így volt, vagy sem.

Hullottak nyaranta a férfiak az élet rendje szerint is, szívszélhűdésbe’, agyvérzésbe’, ki mibe, legyekké váltak, sápadt legyekké. Mariska különben mindig élvezettel csapkodta a legyeket. Gyerekek, huszonéves vagyok, a sejtek tudják, hány óra, hát – kuncognak. A nagyvérkör különösen büszke Mariska testére, a kisvérkör meg irigykedik nagyvérkörre, hogy ő csak a mellékszereplő. Ha én nem lennék, te sem lehetnél! Az adrenalin besokall, ám jön a segítség egy Golden pektin képében, szóló szőlő, csengő barack, mosolygó szilva bizonyítják, hogy rájuk is szükség van. Dehogy huszonéves! Dilettáns banda vagytok, szól komolyan nagyvérkör: csak kilencvenkilenc évig él! Pektin pajtás rábólint, hagyjátok. Hagyjuk, legyint erre a kisvérkör. Meszesedik, különben, ahol nem csapálta meg magát csalánnal, ugye?! 120 évig élnek a pumuklik a Kaukázusban, juhtejen, kefiren meg jaktejen, mi?

Visszatérek az elejére, hiszen én is úgy mesélek, ahogy a kurta farkú malac túrt, gyorsan mindent. Habóka már a templomban énekli a 73. zsoltárt. Különben az Istennek is elmondja, hogy vétkezett, mert utálja a szomszédját, aki kapca (a rongy itt kimaradt), a felesége a rihe (a rongy itt sem kellett), valahogy a gyerek sem olyan, mint kéne lennie, nem ilyennek nevelte. Olyan, mint szegény Gyulám volt, épp így futott a szoknyák után! Isten nyugosztalja! (Legalább ne ilyen ájtatosan forgatná szemét Habóka a csipkés zoknin!) Olyan volt, amilyen – replikázik dühösen Mariska, s nagy ívben felnevet. Kacagása betölti a templomot. Bizony, hallgattuk a röhögő templomot, a belseje tele volt pitypangokkal, mert ebben a templomban pitypangok szállnak a csipkés zoknikból, kis fehér hópihék táncolják a hozsannát, túl a valóságon. A porcicák felemelkednek, kirohannak a templom ajtaján. Vége a misének, menjetek békével. Mariska, röpülj békével szólt Isten a papból, kinek, különben, a misebortól már majd leragad a szeme, hortyogna egy jót, aztán meg lesz a Barcelona meccs a tévében. Habóka stikában a maradék misebort meghúzza. Erjedt körte ez! Nem misebor! Földhözragadt vén kujon, ez se hallott a tudás fájáról, még hírből sem.

A tudás fáján nagy kört leteker az öreglány. Kirepül a templomkertbe rebarbaráért, jó kis rétest csinál belőle nekem és nagyanyámnak. Mariska már azt is rosszallja, hogy Lidikára 70 évesen rájött a menopauza. Sopánkodott. Nem lebegett el vele a templomba. Különös barátságuk úgy kezdődött, hogy egy nagy kocsi elütötte Habókát. Az országban akkor tán két kocsi volt összesen, de az egyiknek el kellett Mariskát ütnie. Szerencsére hússzal száguldott. Letántorgott Lidikához: Lidikám, én még nem ismerlek, de elütött egy autó. Összeesett. Lidika lábára zuhant. Valami aztán lett a fejivel. A nagytudású fehér köpenyesek mondták, hogy néha nem akar a földön járni, na, ilyenkor lebeg a Mariska. Most is levitál, ezt is könnyebb a csipkés zokniban. Egy nap kicsit spiccesen a hangyájának is horgolt egy mese-zoknit, de a hangya lábáról letekeredett a sav miatt. Amikor az éppen beleömlött egy pirszinges cincérbe. Gondolataiba merülve találgatja, miért akar mindenki Péter trónusa elé menni. Ő aztán nem, hogy jó legyen neki a mennyben? Unalom. A kezében lévő rebarbarával kettőt ráüt egy kopasz szájra, aki a reumáját hirdeti, vén kakukk ez is, pedig egy évben voltunk csecsszopók! Biztos az anyjának kékes volt a teje, különben úgy mondják: vizes. A gyülekezet bandukoló vénjeinek a fejét is végigcsapkodta, a rebarbaraütők a sok zengő koponya-xilofonon mint a dinnyék, olyan hangot hallattak. Az agyuk lágya paradicsoméra emlékeztetett. Lottyadt, sárgáspiros paradicsoméra. Egész jó ez a xilofon muzsika, állapítja meg. De a csipkés zokni egy kissé zöld lett a fűtől. Hát aztán, gurgulázza, hát aztán. Már éjszaka ereszkedett a világra, de még sokáig hallom a kacagást.

UI.: Habóka a szomszédasszonyunk volt, a műút első áldozata. Gyulája masszív alkoholista. Hm, négyévesen én mindig repülni láttam – fehér zokniban.


107. [tulajdonos]: :))))))2019-07-27 21:32
MEGÍROM AZ MEG... KISEBBET NEM FOGOK.nem akarok megfelelni hú ez a két hónapDE SZAR VOLT


106. [tulajdonos]: hm2019-07-27 21:14
NEM

olvasok

nem jövök nem érdekel mulandokk maradandokk. I


Imre lehet, hogy megkérlek, hogy úgy húzz ki mint Gyulát.


Most még nem, meg kell tudnom nem bejönni ide:)))


írni bisnek,

és a többieknek


Gyurinak, nem mertem mondani POCSolya


SZABADSÁGez lenne a legjobb dolog,


úgy elmenni,


visszanem jönni amit nem is akartam. Tanács ha

összedugjátok
a farkatokat


a fejeteket KI kapjon írásmegvonásit


jól gondoljátok át egyenlő ez a vissza nem


téréssel ugyanis az

illetőneklesz új köre, új barátai új " élete" :)


Ez viszont igaz. Amikor elmentem

írásmegvonásin voltamjöttek az úgy életek

Nagyon sok filmes és


fotóművész satöbbi mennyi festőművész

nagy zenész Dongó:))

Palyáék. ÚT ....


ÚT... TUDOD... MIT MONDTAM HÁNYAN ÍRJUK????


TE AZT HOGY HÁRMAN ---megkérdezed igaz lesz? JA ...


SZEDD ÖSSZE JIDDIS TUDÁSOD egy verset le kell fordítanod.


zsidó volt....

Szabadság

és ezt éreztem: SZABADSÁGSZABADSÁG. SZABADSÁG

Jaj de jó, hogy leírtam!

Vigyázzatok a kidobásokkal én tudom milyen


és írni akarok.... Szereplőim már várnak
és boldog vagyok
Megint azt kezdem érezni hogy végre

VÉGE ENNEK A TORZ VILÁGNAK


Mórotz Krisztina2019. január 2. 5:35


Húnyt szemem mögött történet szereplőkkel, akiket én öltöztetek fel, és vetkőztetek pőrére. Itt nem hibázom, nem hibázhatok. De nincs boldog befejezés nincs.. csöndben csukom le a lapjait. Nehéz és gyönyörű. És ez szép lesz. Valahol érzem. Végül is sosem hittem volna azt, hogy a szavak gördülhetnek. Egyszerűen. Ha gyorsan írok, visszamegyek, és az illatokról, a sült alma illatáról még írok 10 sort. Most értettem meg, hogy van tovább. Becsukódott egy ajtó, kinyílt egy másik. De hiszen mi csodáknak tárunk ajtóréseket. Te is én is. A nagy rendező figyel. Boldog vagyok. Boldog, ha írhatok. Minden bennem van. Először a gyermekkor, mama, papa, szerelmek és aztán a nehéz. A romokból felszáll egy madár. És azt mondja: Látod? Ilyen egyszerű, ennyire bonyolult. Igen kellenek a kanyarok, a kanyargós utak, hogy a madár, ami a romokból felszáll, egy szót hagyjon itt nekem: Szabadság.

Amikor megszavaztátok ( milyen ronda szó: írásmegvonás:))


Most értettem meg, hogy van tovább. Becsukódott egy ajtó, kinyílt egy másik. De hiszen mi csodáknak tárunk ajtóréseket. Te is én is. A nagy rendező figyel. Boldog vagyok. Boldog, ha írhatok. Minden bennem van. Először a gyermekkor, mama, papa, szerelmek és aztán a nehéz. A romokból felszáll egy madár. És azt mondja: Látod? Ilyen egyszerű, ennyire bonyolult. Igen kellenek a kanyarok, a kanyargós utak, hogy a madár, ami a romokból felszáll, egy szót hagyjon itt nekem: Szabadság.

SZABADSÁG
Leírtam, és nagyon nyugis voltam. :) Hát egy hetet várok, és megkérem Imrét úgy töröljön ki, hogy soha többet ne tudjak visszajönni, mint Gyula. :) Hespi és Tamási ti mikor mentetek? Ildikót lehozom innen esküszöm nincs jó állapotban. Legalább egy hétig nem engedem fel. Azt hiszi ez az egy út van...

105. [tulajdonos]: hm2019-07-27 20:27

Nagyon alaposan végiggondoltam gyenge ez a portál. Innen mennem kell. Ásítottam.

104. [tulajdonos]: ..2019-07-27 20:23

PONT.


Így nem lehet dolgozni. Biztatás nélkül. A másikat nem ismerve letenni egy verset. A másik

lapjára nem írni. Nem szólni. Mert jajistenem.

103. [tulajdonos]: hm2019-07-27 19:58
Farkas György 14 perce-- ismerem egy szót nem váltottunk, nem ismerősöm a Facén.
DOKK_FAQ 3 órája
Nagyító 3 órája
Wesztl Miklós 8 órája--- bejelöltem, de Miklós
Aranyi Gábor 20 órája---- nem ismerem
Szakállas Zsolt 23 órája----- nem ismerem, nem is érdekel
Gyors & Gyilkos 1 napja
Gulisio Tímea 1 napja------ ismerem
Szilasi Katalin 1 napja----- nem ismerem
Pataki Lili 1 napja------ nem ismerem
Tiszai P Imre 1 napja----- hm... csalódás... nem mer hozzám írni. jól ismerem.
Bólya Kata 2 napja------ MNem ismerem
Vajdics anikó 2 napja---- idegen ufó
Nemes Mihály Botond 2 napja---- fogalmam sincs ki
Steszkó Juli 2 napja----- öt sem ismerem
Bara Anna 3 napja---- nem ismerem hasonlít vkire nem.
Vezsenyi Ildikó 3 napja--- ismerlek Faopál
Filip Tamás 4 napja---- még kérdőjel.
Petz György 4 napja--- olyan vagy mint voltál
Gregor Andrea 4------ nem tudok ki ő.


Hozzászólást csakis azonosított felhasználók írhatnak.
Kérjük, hogy jelentkezzen be az azonosításhoz!
Kedvenc versek

Egyelőre a lista üres. Bővíteni a listát az egyes versek olvasásakor lehet.
Mások kedvenc versei

2019-09-19 11:28 lista
2019-09-05 09:56 Kosztolányi Mária
2018-12-07 20:19 u.a.
2018-12-07 14:21 szép
2018-11-14 11:19 Bara
2018-09-28 23:41 furim
2018-08-27 10:16 Vajdics Anikó -- kedvencek
2018-08-21 09:29 Vezsenyi Ildikó
2018-08-21 09:17 vim
2018-08-17 21:42 válogatott versek
ÚJDONSÁGOK a dokkon

2019-09-23 18:25   új fórumbejegyzés: Új Gyors és Gyilkos
2019-09-23 18:18   új fórumbejegyzés: Új Gyors és Gyilkos
2019-09-23 18:09   új fórumbejegyzés: Új Gyors és Gyilkos
2019-09-23 17:53   új fórumbejegyzés: Új Gyors és Gyilkos
2019-09-23 17:50   új fórumbejegyzés: Bak Rita
2019-09-23 16:56   Napló: Vezsenyi Ildikó Naplója
2019-09-23 16:54   Napló: Vezsenyi Ildikó Naplója
2019-09-23 16:01   Napló: N. D. S. L. (Vajdics Anikó)
2019-09-23 15:46   Napló: Vezsenyi Ildikó Naplója
2019-09-23 15:40   Napló: Vezsenyi Ildikó Naplója