Gyurcsi: Akkor most!

Folytatódnak a Dokk estek, az eseményt a dokk.hu facebook lapján is hirdetjük.

 
2810 szerző 36281 verse
dokk.hu irodalmi kikötő :: alapítva 2000-ben
Bejelentkezés
KIEMELT AJÁNLATUNK

Petz György
  Arany - Kertben
Új maradandokkok

Mórotz Krisztina: Tíz igaz ember
Kántor Zsolt: Plankton
Kosztolányi Mária: végtelen vasárnap
Boris Anita: Újra és újra
Farkas György: ALVÁSGYAKORLAT (ll)
Pálóczi Antal: Száz hét magány
Ötvös Németh Edit: a kór házában 2
Filip Tamás: Mormoljuk együtt
Wesztl Miklós: Pizzafutár (jav.)
Magyar Anita: Halálra kész
FRISS FÓRUMOK

Mórotz Krisztina 7 perce
Szilasi Katalin 52 perce
Varga Árpád 1 órája
Tóth Gabriella 1 órája
Kosztolányi Mária 3 órája
Pataki Lili 6 órája
Natalie Danaisz 12 órája
Hepp Béla 12 órája
Vezsenyi Ildikó 14 órája
Tiszai P Imre 15 órája
Wesztl Miklós 1 napja
Boris Anita 1 napja
Petz György 1 napja
Gyurcsi - Zalán György 1 napja
Bara Anna 1 napja
Szakállas Zsolt 1 napja
Nagyító 2 napja
Sági Ferenc Dénes 2 napja
Köves István 2 napja
Ötvös Németh Edit 2 napja
FRISS NAPLÓK

 N. D. S. L. (Vajdics Anikó) 5 perce
árnyalat 1 órája
Jó, ha a vége jó 1 órája
Ötvös Németh Edit naplója 3 órája
az utolsó alma 3 órája
nélküled 4 órája
Minimal Planet 4 órája
Seholsincs 6 órája
Hetedíziglen 6 órája
Hogy vagy? 7 órája
Kicsi Ólomkatona 10 órája
Bátai Tibor alkotói naplója 11 órája
Gyurcsi 12 órája
Játék backstage 12 órája
Volt egy pillanat 14 órája
BECENÉV LEFOGLALÁSA
VERSKERESő

Részlet a versből:
SZERZőKERESő

Szerző névrészletre:
FÓRUMKERESő

Szövegrészlet:
FOTÓK


NAPLÓK: Gyurcsi
Legutóbbi olvasó: 2019-06-19 22:58 Összes olvasás: 44256

Korábbi hozzászólások:  
735. [tulajdonos]: Akkor most!Vezsenyi Ildikó: hibák és lehetőségek2019-05-26 01:29


Ildikónak megígértem, hogy este válaszolok felvetésére, és, hogy ne terheljem a Nagyító jobb sorsra érdemes rovatát, itt, a saját naplómban.

Aztán az előbb átfutottam a Nagyítót, és láttam, hogy egyedül maradtam az elméletemmel, mert a Dokk mai üzenetváltásainak a zöme ott zajlott. Mindegy, én már maradnék eredeti elképzelésemnél.

A helyesírásról

Mi, akik több-kevesebb sikerrel nyelvünk gazdagítását tűztük ki célul, érezhetnénk úgy, hogy anyanyelvünk szerszámként működik. Ahogy egy asztalos nem képes szépen dolgozni egy kicsorbult gyaluval, egy szobrász tompa vésővel, egy hegesztő kontakthibás trafóval, úgy egy költő - vagy aki az szeretne lenni - is hendikeppel indul, ha a nyelv helyes használatával nincs tisztában.

Egy költőnek felelőssége van a nyelvet illetőleg! Aki írásra adja a fejét, legalább rejtett szándékai között ott van, hogy versei elnyerik az olvasók tetszését, és ők példaképek lehetnek előttük.

Egyik társunktól sokadszorra olvasom, hogy ennek nincs olyan nagy jelentősége, hiszen régen hány olyan költő volt, aki vagy nem tudott helyesen írni, vagy csak nem törődött vele, hiszen mire verse publikálásra került, az hány kézen ment keresztül.

Ne keverjük azonban az okot és az okozatot! Azok az emberek nem azért voltak kiváló költők, mert nem tudták a nyelvtant, hanem annak ellenére.

(Egy gyenge analógiát mondanék! Egy szennyezett, olajos aranygyűrűt szívesen felvesz bárki, és örömmel tisztogatja, de egy rozsdás alátétér nem hajol le senki. )

Egy biztos: elütésekkel, alapvető hibákkal nem publikáltak semmit. Fizetett alkalmazottak hozták a műveket közlésre alkalmas állapotba, MERT MEGÉRTE.

Nekünk nincsenek alkalmazottaink, kinek nincs is rá szüksége, kinek meg "nem fussa rá", magunknak kell megoldani a kérdést.

Unalomig ismert lehetőség a helyesírás-ellenőrző, nálam most is be van kapcsolva. Pedig nem is verset teszek fel, de megadom a tiszteletet az olvasóknak, nektek.

De egy verset feltenni többszöri átolvasás, ellenőrzés nélkül azt jelenti, hogy lenézem az olvasót. Neki így is jó, örüljön, ha olvashat!

Az, hogy egy hozzászólásban elgépel az ember valamit, előfordul. Különösen, ha kavarognak az indulatok, az ember agya gyorsabban jár, több dolgot szeretne leírni, mint amennyire gépelni képes, egy csomó dolog az ellenőrzésen sem akad fenn, a gép nem a gondolatainkat, csupán a szavakat egyenként tudja javítani.

De egy vers - az más. Az publikáció. Egy vers önálló életre kel, és nem lesz ott mellette mindig a költő, hogy megvédje. Viszont ott van alkotójának a neve, és a vers hibáit - személyes kapcsolat híján - rávetítem a költőre.

Azt tudom, hogy én arra törekszem, hogy helyesen írjak, de azt is tudom, hogy akad még hiányosságom bőven. Ha valaki felhívja a figyelmemet valami hibára, azt megköszönöm, ha van rá módom, javítok, de ha már nincs, akkor igyekszem legközelebb elkerülni.

Ha valaki egy ilyen figyelmeztetést személyes támadásnak tekint, azzal nincs mit tenni. Felnőtteket tanítani még lehet, nevelni már nem annyira. A tanuláshoz kell egy kis alázat, a pökhendiségről lepattan a jó szándék.

Zoltán verséről

Zoltán a Dokk Faq-ban kiprovokálta, hogy a Nagyítóba tegyék a versét, sőt, felhívta a figyelmet, hogy az ottani véleményeket nagyobb súllyal veszi figyelembe, mint a meókat.

Nekem maga a vers alapvetően nem tetszik, de ezt nem írtam le, mert ez lehet az én egyéni ízlésem miatt. Viszont az, hogy nem értem igazán, már nem vélemény, hanem tény.

Ezzel kapcsolatban tettem is fel kérdést, kaptam rá választ, ez rendben is volt.

Hibának róttam fel a szóközök helytelen használatát. Meggyőződtem róla, hogy nem elütésről volt szó, hiszen Zoltán nem csupán a versben, de minden beírásában következetesen véti ugyanezt.

Arra gondoltam, hogy emiatt még senki sem szólt, hiszen akkor biztosan ügyelne, hát szóvá tettem. Hol, ha nem a Nagyítóban?

Szavak egybe- és különírása

Sajnos egyre gyakoribb hiba, szerintem harcolni kéne ellene. Időnként én is gondban vagyok, de az Internet világában hamar a végére lehet járni. Jó, ez egy kis plusz meló, de nem olyan nagy áldozat, ha az ember végiggondolja, hogy amit egyszer leírok, az örökre megmarad.

Lehet vagánykodni, nagyvonalúskodni, de szavaink nem tűnnek el,a mai tudásom szerint sosem. Mindenesetre engem biztosan túlélnek.

Visszatérve: az ilyen hiba többnyire nem egy elütés eredménye, és, ha valamit helytelenül különírunk, azt az ellenőrző sem húzza alá. Célszerű tehát megtanulni.

Én még emlékszem egy vitára, ahol az "előtérbe" és a "tolás" szavak voltak a főszereplők, és tanult emberek, kiváló költők nem jutottak dűlőre. (Egyébként ott is az volt a gond, hogy én feltettem egy kérdést, erre személyeskedésbe torkollt.)

Tehát ez egy sokakat érintő probléma lehet, nem megsértődni kell, megtanulni. Erre tökéletesen alkalmas hely lehetne a Dokk, nem erre használjuk.

Zoltán verséről még annyit, hogy vagy tizenöt éve írta. Gondolom, ugyanabban az állapotában tette fel ide is, nem hinném, hogy most fejből gépelte be. Magyarul, a 15 év alatt senki nem szólt a hibák miatt, igen, marha kényelmetlen dolog szólni valakinek, még akkor is, ha ferde a nyakkendője vagy egy morzsa van a bajuszán. Még a barátok se szívesen vállalják be, félve, nehogy megbántsák.

Viszont a Nagyító pont erre alkalmas.

Persze, ha nem játszunk sértődösdit. Nekem, ha jól emlékszem, 2006-ban nagyítóztak egy versemet, vagy 25 hozzászólás, komoly emberek komolyan vitáztak a versről, összevetették régebbi verseimmel, de szóba kerültem én is, - és én meg se szólaltam.

Pedig volt olyan vélemény, amivel abszolút nem értettem egyet. Akkor. Mostanra más a helyzet, már úgy vélem, hogy sok igazsága volt akkori szigorú kritikusomnak.

A Nagyító pont erre alkalmas.

Meg kell hallgatnunk minden véleményt, és nem feltétlenül vitázni azokkal. Nem az a cél, hogy a bírálókat meggyőzzem, hiszen nem én akarom őket tanítani, én jövök tanulni ide.

Ez nem azt jelenti, hogy mindenkinek igaza van, viszont jó, ha tudom, hogy milyen gondolatokat ébresztettem, mennyire sikerült átadnom azt, amit gondolok. Ha minden autó szembejön az autópályán - tudjátok.

Ha valaki azért tesz fel a Dokkra egy verset, mert meggyőződése, hogy az jó, és csak újabb babérokat akar learatni, meglepődhet. Kevés kivétellel nem a baráti körben kötelező feltétlen dicséreteket kapja meg.

Na, befejezem mára, hajnalban megyek számlálóbiztosnak a választásra, addig aludnom is kéne valamennyit!


Hozzászólást csakis azonosított felhasználók írhatnak.
Kérjük, hogy jelentkezzen be az azonosításhoz!
Kedvenc versek

Egyelőre a lista üres. Bővíteni a listát az egyes versek olvasásakor lehet.
Mások kedvenc versei

2019-06-05 10:21 lista
2019-02-11 10:51 Kosztolányi Mária
2018-12-07 20:19 u.a.
2018-12-07 14:21 szép
2018-11-14 11:19 Bara
2018-09-28 23:41 furim
2018-08-27 10:16 Vajdics Anikó -- kedvencek
2018-08-21 09:29 Vezsenyi Ildikó
2018-08-21 09:17 vim
2018-08-17 21:42 válogatott versek
ÚJDONSÁGOK a dokkon

2019-06-19 23:16   Napló: N. D. S. L. (Vajdics Anikó)
2019-06-19 23:14   új fórumbejegyzés: Mórotz Krisztina
2019-06-19 23:10   új fórumbejegyzés: Mórotz Krisztina
2019-06-19 22:30   új fórumbejegyzés: Szilasi Katalin
2019-06-19 21:57   új fórumbejegyzés: Varga Árpád
2019-06-19 21:29   új fórumbejegyzés: Tóth Gabriella
2019-06-19 21:27   új fórumbejegyzés: Tóth Gabriella
2019-06-19 21:27   Napló: árnyalat
2019-06-19 21:25   Napló: Jó, ha a vége jó
2019-06-19 21:12   új fórumbejegyzés: Szilasi Katalin