DOKK

 
2773 szerző 35175 verse
dokk.hu irodalmi kikötő :: alapítva 2000-ben
Bejelentkezés
KIEMELT AJÁNLATUNK

Nagypál István
  Törless színe
Új maradandokkok

Szikora Erzsébet: intuíció
Bátai Tibor: szeméről a por
M. Szabó Mihály: Útelágazás (vált.)
Szilágyi Erzsébet: (haiku)
Bara Anna: elkerülhetetlen 1.0
Vajdics Anikó: Hajában sárga lepkék
Mészáros László: diadalmenet
Tiszai P Imre: Vakvágányon (2)
Seres László: Bűn-bak
Ilies Renáta: Egy fa panaszai
FRISS FÓRUMOK

Vajdics Anikó 7 perce
Karsai Dániel 8 perce
Dankó Tímea 2 órája
Tiszai P Imre 4 órája
Mészáros Botond 5 órája
Fodor Fanni Dóra 6 órája
M. Karácsonyi Bea 6 órája
M. Kiss Gábor 6 órája
Nagyító 11 órája
Seres László 1 napja
Szigeti György 1 napja
Szilovics Gergő Dávid 1 napja
Petz György 1 napja
Gyors & Gyilkos 1 napja
Bakkné Szentesi Csilla 1 napja
Czechmeister Attila 1 napja
Végh Tamás 1 napja
Ilies Renáta 1 napja
DOKK_FAQ 1 napja
Duma György 1 napja
FRISS NAPLÓK

 dokkerek online 9 perce
Gyurcsi 27 perce
Baltazar 37 perce
Zúzmara 43 perce
nemoda 45 perce
czékmány sándor DOKK-lét 1 órája
egy kis pszichológia 3 órája
weinberger 3 órája
kovácsoló 4 órája
Conquistadores 5 órája
Bátai Tibor 9 órája
Sorrento 22 órája
Árnyékszerkesztõség 1 napja
P 1 napja
Bara 1 napja
BECENÉV LEFOGLALÁSA
VERSKERESő

Részlet a versből:
SZERZőKERESő

Szerző névrészletre:
FÓRUMKERESő

Szövegrészlet:
FOTÓK


NAPLÓK: weinberger
Legutóbbi olvasó: 2018-06-23 23:39 Összes olvasás: 90794

Korábbi hozzászólások:  
Olvasói hozzászólások nélkül
1267. Kosztolányi M.: re2018-06-23 20:10
Kedves Miklós!
Hozzád hasonló következtetésre jutottam én is. Középszernek nem jó lenni, most úgy érzem az vagyok, beközepeztek rendesen . Persze ez nem feladás a részemről, valószínűleg publikálok még, de most szüneteltetem. Esetleg keresek másik felületet, de egyenlőre ahhoz sincs kedvem.
Kibújni a bőrömből nem tudok, nem is akarok. Volt itt pár kedves, kedven és példakép , akiket megaláztak, megsértettek. Jobban fáj, mint a sajátom.
Remélem, találkozom még velük, veled valaha, valahol. Elég széles ez az internet .
Addig is minden jót,
üdvözlettel,
Mária

1266. [tulajdonos]: továbbgondol2018-06-23 19:51
M reggel a "kovácsoló" nevű naplóban a következő bejegyzés látott napvilágot:

"És győz a középszer.

Sokaknak legszívesebben megmondanám, hogy felesleges erőlködni, mert sosem lesz belőlük költő, de nem hinnék el, mert elhitették velük pl. amatőr szerkesztők is, hogy van keresnivalójuk a pályán. Így aztán hiába akad néha egy-egy szerkesztő, aki tényleg érti a dolgát, neki sem hisznek, sőt degradálják, ami azért nagyon vicces."


A véleményt tisztelem, és hadd fejtsem ki az általa kiváltott gondolataimat:

1. Korábban már leírtam: ha az, akit bírálatra kértek fel, minden tételt akár konzekvensen engedékenyen, akár konzekvensen szigorúan ítél meg, akkor a relatív értékrendje nem torzul. Különösen igaz ez testületi döntés esetén.

2. Nem a "szigorral" van baj, hanem azzal a szakmainak szánt lila halandzsával, amelyet előszeretettel használnak a bírálók a véleményük alátámasztására. Nem minden szavuk tartozik ide, de szerintem túl sok. Mindenkinek joga van ezekre eltérően reagálni; én maradok a megmosolygás mellett. Írásos válaszra amúgy sem kíváncsiak többé.

3. Ha egy termékeny szerző verseinek többségét rendszeresen jónak találják, attól ő még nem válik költővé, marad, aki volt: kőfaragó vagy balett-táncos, bérelszámolónő vagy kazánkovács.

4. Régen rossz, ha egy szerző egy saját művének saját megítélését attól teszi függővé, hogy egy adott fórum adott bírálóinak közössége egy fiktív és mozgó minőségi színvonalnál magasabbnak vagy alacsonyabbnak találja.

5. Végkövetkeztetés: újabb szövegek beküldése részemről határozatlan időre felfüggesztve.

1265. [tulajdonos]: ki-vonat2018-06-22 10:01
Az előző bejegyzésem túl terjedelmesre sikeredett, elriaszthatta a kedves olvasót. Ezúttal csak a lényeget igyekszem megismételni, hátha inspirál valakit további gondolkodásra:

A Dokk terjedelme […] gyakorlatilag korlátlan, minden beküldött mű azonnal megjelenik. Ezzel én feltétlenül óvatosabb lennék. Bármely beküldött szövegben előfordulhat törvénysértő, becsületsértő, rágalmazó tartalom, de akár csak egy megnevezett írótárshoz fűződő kritikus személyes adat, amelynek védelme az utóbbi időben szigorítottan előtérbe került. Ha ezt nem egy szerki vagy egy jó szándékú olvasó észleli elsőként, hanem egy "éberszem", abból kellemetlensége származhat a portálnak. Inkább rövid-, mint középtávon elengedhetetlennek tartom tehát az oldalra szánt összes szöveg előzetes moderálását, továbbá bármely szöveg szerzőjének azonosíthatóságát, vagyis a regisztrációt.

Az utóbbi időben egyetlen egy [szerkesztőségi tevékenység] érzékelhető, amely nem is szerkesztői feladat: a kritikusi funkció. Vagy látott bárki is úgy május közepe óta példát arra, hogy bármelyik szerki odahagyta volna kritikusi palástját, és nem szerki, hanem egyenrangú olvasó- vagy írótársi szerepkörben hívta volna fel egy-egy szerző figyelmét a bírálat alatt levő szöveg vélt hiányosságaira? Vagy észlelte-e bárki is ugyanezen időszak alatt, hogy bármelyik gyűjtőbe kerülő verseket átnézte és javította volna bárki a nyelvhasználat, helyesírás, de akár az elütések hiányának szempontjából?


[Mostantól, ha el nem felejtem, feljegyzem a megnyitásszámláló pillanatnyi állását a bejegyzés elküldése pillanatában: ez most 90559]

1264. [tulajdonos]: szerkesztők?2018-06-21 14:10
Aktualitása miatt előbányászok saját naplóm múltjából két, részben egymást átfedő korábbi fejtegetést. Jöjjön tehát két korábbi bejegyzésem aktualizált tartalma, egy-egy bekezdésben.

„Dolgoztam „hagyományos” kiadói szervezetben, megpróbálok visszaemlékezni, hogyan is működött. A döntésre arról, hogy egy beküldött kézirat megjelenjék-e, egy lektor tett javaslatot, és ha kedvező volt a megítélése, akkor a lektori véleményében már te(hete)tt bizonyos javaslatokat a majdani szöveg struktúrájára, az elhagyandó szakaszokra, a kívánatos kiegészítésekre stb. Ezt követően egyfajta közös munka kezdődött meg a szerző és egy kijelölt szerkesztő között, míg kialakult a nyers szöveg. Az aprómunkát – olykor beleértve a korrektor munkáját is – az olvasószerkesztő végezte el. Része volt a folyamatnak a levonat elküldése a szerzőnek, majd a szerzői módosítások után egy végső korrektori menet következett; ezután került a szöveg a műszaki szerkesztőhöz.”

„Ha a Dokk tehát nyomtatott időszaki folyóirat lenne, akkor a szerkesztő elsődleges feladata lenne azt eldönteni, hogy milyen beküldött művek kerüljenek be egy-egy aktuális számba. Ez nagy felelősséggel járó feladat, hiszen - esetleg a lektor támogatásával - döntenie kell elfogadásról, elnapolásról és elutasításról is. A legkedvezőbb esetben a közlés időpontjáig még hátralevő feladatokat mások hajtják végre: olvasószerkesztő, korrektor, műszaki szerkesztő. A Dokk terjedelme azonban gyakorlatilag korlátlan, minden beküldött mű azonnal megjelenik. Talán ezért is született meg a Dokk-specifikus megnevezés, a játékos, laza hangulatú "szerki", akinek egymagának kell ellátnia a fent említett összes feladatkört, ráadásul műkritikusnak és olykor cenzornak is kell lennie.”

Eddig tartott a korábbi leírásaim felidézése; most összevetjük azok tartalmát a jelenlegi gyakorlattal, idézeteket segítségül véve belőlük. Itt van mindjárt ez: „A Dokk terjedelme […] gyakorlatilag korlátlan, minden beküldött mű azonnal megjelenik.” Ezzel én feltétlenül óvatosabb lennék. Bármely beküldött szövegben előfordulhat törvénysértő, becsületsértő, rágalmazó tartalom, de akár csak egy megnevezett írótárshoz fűződő kritikus személyes adat, amelynek védelme az utóbbi időben szigorítottan előtérbe került. Inkább rövid-, mint középtávon elengedhetetlennek tartom tehát az oldalra felkerülésre szánt összes szöveg előzetes moderálását, továbbá bármely szöveg szerzőjének azonosíthatóságát, vagyis a regisztrációt.

Számos szerkesztőségi funkciót érintettem az előzőekben; közülük az utóbbi időben egyetlen egy érzékelhető, amely nem is szerkesztői feladat: a kritikusi funkció. Vagy látott bárki is úgy május közepe óta példát arra, hogy bármelyik szerki odahagyta volna kritikusi palástját, és nem szerki, hanem egyenrangú olvasó- vagy írótársi szerepkörben hívta volna fel egy-egy szerző figyelmét a bírálat alatt levő szövegének vélt hiányosságaira? Vagy észlelte-e bárki is ugyanezen időszak alatt, hogy bármelyik gyűjtőbe kerülő verseket átnézte és javította volna bárki a nyelvhasználat, helyesírás, de akár az elütések hiányának szempontjából?

1263. [tulajdonos]: miért nem2018-06-20 13:08
Csak remélhetem, hogy sikerülhet durva logikai döccenők nélkül végigvinnem azt a gondolatsort, amelynek összetevői régóta kristályosodnak már bennem. Ha mégsem, majd kiegészítitek.

Minden egészséges felnőtt ember világának önmaga a középpontja. Igyekszik minden cselekedetét úgy irányítani, hogy az egyetlen és megismételhetetlen életét önmaga és a szerettei számára kellemesebbé, kényelmesebbé, gazdagabbá tegye anyagi, lelki, szellemi szempontból. Eközben ügyel arra, hogy ne kerüljön feloldhatatlan konfliktusba se hatályos törvényekkel, se más embertársaival, akik szintén joggal tekintik önmagukat saját világuk középpontjának.

A kérdésemet így fogalmazom meg: vajon a saját hazájuk távoli zsákfalujában élő közmunkástól, és annak hetedik gyermekétől miért tagadják meg ugyanezt a jogot? Vajon a harmincöt éves és harmincöt kilós eritreai útrakelőtől miért tagadják meg ugyanezt a jogot? Talán mert mélykeresztények?

Válaszokat szeretnék, nem minősítéseket.

Olvasói hozzászólások nélkül
1262. weinberger: vacogokVadas Tibor: ijesztgetős2018-06-19 14:01
Kedves Tibor, Önnek minden megjelenése szerény hasábjaimon (bár... kezdenek gömbösödni...) örömünnep a számomra. Megnyugtatásul: a szépirodalom iránti olthatatlan vonzódásom nem szűnt meg olthatatlan lenni (bizonyság: szégyenében lehajtott fejjel ballag el a közelből Sam, a tűzoltó), csupán műfajt látszik változtatni: arccal a próza felé. Van ennek egy, a személyemre specializált jellemzője: nem próbálom meg az ilyen irányú próbálkozásaimat versnek hazudni.

Nyári rímhiányban nem szenvedek, amiről ékes bizonyítékot nyújt Pofakönyv (Facebook) oldalam, ahol naponta többször is napvilágot lát egy-egy blőd kuplém, jelenleg a növényvilág különbnél különb egyedeiről.

Különösebben nem tartom magamat jogjártasnak, de annyit tudni vélek, hogy sikeresen perelnie engem annak van esélye, akit vagy amit hivatalos bejegyzett megnevezésével azonosítottam a kifogásolt megnyilvánulásomban. Ezzel arra utalnék, hogy ezen fenyegetés hatására megfigyelhető reszketésem amplitúdójának mind maximális kitérése, mind átlaga és szórásnégyzet-összege zéró.

Summa summárum: találkozunk mi még akár ezen, akár más oldalakon.

Olvasói hozzászólások nélkül
1261. Vadas Tibor: ijesztgetős[tulajdonos]: alvó ügynök2018-06-19 13:44
Kedves kedvetlen Miklós!

Maga csak ne ötöljön-hatoljon itt. Pontosabban, ne heteljen. Még pontosabban, ne hivatkozzon holmi hétéves közmondásokra. Mivel, ha lenne bármilyen valóság alapjuk, akkor azoknak is hétévente meg kellene változniuk. Ellentétes tartalomra ébredni, vagy új köntösbe bújni, vagy egyszerűen csak megszűnni.
Stb..!
Na és, és ezt még maga is beláthatja, hány évesek is ezek a mondások?

Elnézést, de muszáj volt a logikai alapvetések szem előtt tartására figyelmeztetnem ezen a kíméletes módon. A szem előtt tartás pedig csak annyit jelent, hogyha már vette a fáradtságot, felemelte és odatartotta, akkor ijedtében nem csukja be ártatlan (itt értetlent akartam eredetileg írni, de a mostani szituációban erre nem vitt rá a lélek) szemeit.

Ennyit a hét évekről! Én inkább valami kedvetlenséget, deprimáltságot érzek ki soraiból. Mivel a tavaszi levertség és vitaminhiány időszakán sikeresen túl vagyunk immár, inkább nyári rímhiányra gyanakszom. (Annyira szép szavunk az immár, hogy gondolkodóba estem, hogy innentől versben folytassam. Csak ezért döntöttem a prózában való folytatás mellett, mert félek, hogy nem venne elég komolyan.) Mivel én komolyan vettem a beírását.
Már, hogy abba akarja hagyni a dokkolást. Ne tegye. Azt hiszem, talán most jött el a kedvező alkalom, hogy figyelmeztessem a megújulás hét éves ciklusaira Inkább ezt tartsa a szeme elé. Van mit tanulnia tőlük!
Meg azért se tegye, mert ebben az ügyben az itt dokkoló ismerőseinek is van némi beleszólása. Valahogyan ők kimaradtak ebből a lila halandzsák és a pusztába kiáltott suttogás opusból...
Pedig érdemes tudnia, akár perelhetnek is, akár egyénileg, akár egy laza perszövetségben, aztán járhat majd a bíróságra évekig...
(Remélem most jól megijedt.)

Olvasói hozzászólások nélkül
1260. weinberger: gyermekkor-2Gyurcsi: faktoriális2018-06-19 13:23
Kedves Gyurcsi, köszönöm a pozitív értékelésedet. Mivel hivatalos pályaképemben a műszaki világ dominált, elkerülhetetlenül részévé vált a szabadidőmnek és a kedvteléseimnek a logika és a matematika (azon belül a statisztika és a valószínűségszámítás), és egy különös tárgy, az ábrázoló geometria tisztelete. Ha már szóba került, elárulom, hogy rajta kívül a gyermekeim és unokáim (sajnos, a felsorolás csonka), a zene (azon belül főleg a hangszerelés), a nyelvek (közöttük kiemelten a magyar), és talán a labdarúgás teszi teljessé a hobby-témáim körét.

Szívesen olvastam kalandjaid leírását a faktoriális körül.

Olvasói hozzászólások nélkül
1259. weinberger: bölcsBátai Tibor: RE: nulla2018-06-19 13:15
Kedves Tibor, megfogadom a tanácsodat, nem kapkodom el. Annyi lesz a módosulat, hogy a saját versszövegeimet máshol helyezem el. Kiinduló link: https://librasite.iwk.hu

1258. [tulajdonos]: permutánsok[tulajdonos]: permutáció2018-06-19 13:12
Sajnos, a 2018-06-19 11:48 időpontban közzé tett számításomból kimaradt minden olyan kifejezés, amelyeket az egyezményes megállapodások szerint a matematikában "kacsacsőrök" közé tesznek, mert az alkalmazás az összes ilyent HTML kódoknak értelmezte. Most kénytelen vagyok a számítás végét dőlt betűvel megismételni úgy, hogy helyettük a [...] határoló karaktereket használom, elnézést kérek. Remélem, nem okozok újabb galibát.

Általánosítsunk: legyen a mondatok (verssorok) száma „m”. Akkor a második lépés eredménye m!, a harmadiké m!*m, a negyediké m!*m[exp2] (olvasd: „m faktoriálás szorozva m a második hatványon), az ötödiké m!*m[exp3] , és a hatodiké m!*m[exp4]. Végül a hetedik lépésben megkapjuk a végeredményt: m!*m[exp4]*5!

Ha a mondatok számát 3-ról csak 4-re módosítjuk, akkor a képletbe behelyettesítve a variációk száma 24*256*120, vagyis 737280.

Ha a mondatok számát 5-re módosítjuk, akkor a képletbe behelyettesítve a variációk száma 120*625*120, vagyis pontosan 9 millió. Elkerülhetetlenül lesznek közöttük értelmetlenek is.
A napló folytatása
A napló jelszava:
Tartalom:
Add meg a biztonsági kódot: iz8y  


Olvasói megjegyzés
Feladó:Tartalom:
Add meg a biztonsági kódot: tg7s  


Kedvenc versek

Egyelőre a lista üres. Bővíteni a listát az egyes versek olvasásakor lehet.
Mások kedvenc versei

2018-06-18 22:25 Vajdics Anikó
2018-06-11 23:32 Vezsenyi Ildikó
2018-06-08 17:41 Metz Olga Sára
2018-05-29 16:37 Francesco de Orellana
2018-05-26 21:06 Szokolay Z.
2018-05-25 09:55 Bakkné Szentesi Csilla
2018-05-14 11:04 Pataki Lili
2018-05-03 14:16 P. SZ.
2018-04-28 01:12 Iványi Mónika
2018-04-11 23:30 Fekete Orsolya
ÚJDONSÁGOK a dokkon

2018-06-23 23:34   új fórumbejegyzés: Vajdics Anikó
2018-06-23 23:32   Napló: dokkerek online
2018-06-23 23:14   Napló: Gyurcsi
2018-06-23 23:04   Napló: Baltazar
2018-06-23 23:00   Napló: Zúzmara
2018-06-23 22:56   Napló: nemoda
2018-06-23 22:48   Napló: nemoda
2018-06-23 22:45   Napló: Zúzmara
2018-06-23 22:41   Napló: Gyurcsi
2018-06-23 22:30   Napló: czékmány sándor DOKK-lét