2666 szerző 33478 verse
dokk.hu irodalmi kikötő :: alapítva 2000-ben
KIEMELT AJÁNLATUNK

Faludi Ádám
  Világjáróka
Új maradandokkok

Ilies Renáta: Kinyilatkoztatás
Végh Tamás: Hommage
Kalnivet Péter: Kiutal (jav.)
Bakkné Szentesi Csilla: A szürke ereje
Dudás Sándor: Teljesség
Böröczki Mihály: Válaszkeresőben
Biró Erika: Kis Vak (javított)
Várkonyi Miklós: Illumináció
Jancsovics Áron: Ébrenlét
Gulisio Tímea: Bájvicsor
FRISS FÓRUMOK

Gulisio Tímea 7 órája
Pálóczi Antal 12 órája
Szigeti György 15 órája
Toroczkay András 1 napja
Nagyító 1 napja
DOKK_FAQ 1 napja
Mórotz Krisztina 1 napja
Kiss Anna Mária 2 napja
Csapó Angéla 2 napja
Gyors & Gyilkos 2 napja
Ilies Renáta 2 napja
Bakkné Szentesi Csilla 2 napja
Regő Pilár 2 napja
Kosztolányi Mária 3 napja
Várkonyi Miklós 3 napja
Szoboszlai Judit 3 napja
Kántor Zsolt 3 napja
Biró Erika 3 napja
Hardik László 3 napja
Szaniszló Judit 4 napja
FRISS NAPLÓK

Baltazar 5 órája
nélküled 6 órája
KUTYAMELEG 7 órája
Zavaros Víz 11 órája
Bátai Tibor 13 órája
weinberger 14 órája
vízkék 1 napja
Pöröly 1 napja
akvamarin 1 napja
P 1 napja
Volt egy pillanat 1 napja
ELKÉPZELHETŐ 1 napja
Sorrento 4 napja
kostenyész.0 4 napja
pink 4 napja
REGISZTRÁCIÓ
VERSKERESő

Részlet a versből:
SZERZőKERESő

Szerző névrészletre:
FÓRUMKERESő

Szövegrészlet:
FOTÓK


NAPLÓK: weinberger
Legutóbbi olvasó: 2017-05-23 01:08 Összes olvasás: 53482

Korábbi hozzászólások:  
655. [tulajdonos]: sorszámozás2017-05-22 12:35
Tegnap este véglegessé vált, hogy a legfelső osztályú spanyol férfi nagypályás labdarúgó bajnokságban a Real Madridé lett az első, a Barcelonáé a második hely. Nagyon kicsin: egyetlen gólon múlt, hogy az élen most nem fordított a helyzet. Részben emiatt áll itt a következő fejtegetés a legkisebb sorszámnevekről.

Ami nálunk az első emelet, az Amerikában second floor, és Oroszországban is второй этаж. Az utóbbi helyen az elégtelen osztályzat vagy a bukás sem egyes, hanem двойка. Ez nem is annyira meglepő, hiszen a korábbi magyar iskolarendszerben szintén a szekunda jelentette a kudarcot (Diligenter frekventáltam...). És meglehet, hogy ezzel még nem is merítettem ki a hasonló eseteket.

654. [tulajdonos]: szócikkek2017-05-17 10:28
Szócikkek a "Kacagó szószedet"-ből (8)

A megelőző részlet tévesen a (2) epizódszámot viselte, a helyes megjelölés (7) lett volna. Tervezem, hogy az eddigieket egy közös listában egyesítem, és megadom az elérési útvonalukat. Amint sikerül, itt adok hírt róla. Most pedig a legújabbak:

Halló: felnőtt csikóhal
Fancsali: rajongókat csábítgató töppedt pogácsa
Kolompár: tehénharang ellenértéke
Szökőárok: árokrendszer dezertőröknek
Billikom: az ifjú Shakespeare honlapja

653. [tulajdonos]: Döbrögi2017-05-16 16:30
Amikó mekhatytam a hajduknak, hogy jó porojják ki a fickó nadrágját, röktön tutták, hogy eccsak egy szollás. Nem is azért húszták le a gatyóját, hogy a prakkerral nekiessenek, hanem hogy ne tompiccsa a kezelés pegadó… szóval a hatását. Magam is végignésztem a szancijót, és csak legyintettem, amikor a fickó utána imbojogva felszele … szedelőzött, és hüppögve mekfenyegetet, hogyaszongya háromszó’. Na persze, akkó lássalak újra, amikó a hátam mögét. De ugyanakkó egy bizonyos emlékkép ülepedett le bennem, sehogy sem tuttam elhentes … hesegetni. Na mindeggy.

Úgy adódot későb, hogy eggy nagy vadászkastéjt épittettem, amihő persze doborozni köllöt szekercéseket, ácsokat, fürészeseket. Gyüttek is mindenhonnajd, még odaátró is. Vót közöttük eggy natyszakálu bajor, pödri bajszal. Azzal kimentünk a zerdőbe, mer több fa köllöt. Ki is jelölt egy vastagot, hogy fognám át. Amikó asztán odaát összebogoszta a kezemet, éresztem, hogy namost mektörténik. De akkó lelepleszte magát, hogy ő nemám natyszakálu bajor, hanem a Ludas Manyi. Nem is ez lepet meg, merugye a szív asztat úgyis megérzi, hanem amikó kiderűt, hogy ő szadó. Merhogy émmeg nemvónék mazó. Asztán az átélt testi és lelki megrág… rázkódások miján ágynak estem, így még a térdemen is nyőlt egy Pukli.

Híre ment, és gyöttek a felcserek, medikánsok, patikáriusok, rámolvasók, rontásrontók, persze mindhijába. Ám eccercsak beálitot egy natysüvegü keleti bölcs, mindenkit elkűdöt, kit kenetér, kit piruláér, kit vizet forralni, végül ott marattunk vizavi. Vagyishogy viza… izé, merhogy utasitot, hogy fordúnék hasra. Mektettem, és izgalmasan vártam, hogy namostasztán télleg meglessz, aminek meg köll. Hát meg is… Megincsak összefojt a taknyom is, nyálam is, és az még semmi, mer…

De meg is fogattam szentű, hogy harmaggyára már nem eshet meg a csúfság. Merugye akinek a környezetébe nincs, aki nála is ostobáb, az legaláb a saját kárán tanújjon. Első dógom vót, hogy a fő étekfogómmal kihuzattam a kinálatbul minden libaétket, még a ludlábat is a deszertek közül. Mosmár bisztonságba érzem magam, csak … fene tuggya …

652. [tulajdonos]: Kígyóuborka2017-05-15 11:31
Amint az ismert növénybiológus a hetvenes évek közepén elérte a nyugdíjkorhatárt, a nagy fővárosi intézetből kilépve egy eldugott kisalföldi falucskában telepedett le, és immár saját szája íze szerint folytatta a kísérleteit. Két év sem telt bele, és már szűk körben – szomszédok, boltos, kocsmáros – megmutathatta az első termékét. A reagálás csaknem egybehangzó volt: „Emmá csakugyan ízletes! Mija neve?” Ilyenkor készségesen újra bemutatkozott, de aztán megértette a komoly mulasztását. Úgy döntött, hogy sorra veszi az újfajta zöldség alapvető jellemző tulajdonságait, hogy támpontokat kapjon az elnevezésére.

Odahaza maga elé tett egy üres papírlapot, és elkezdte róni a sorokat:
- külalakja hosszúkás, hengeres, tengelye egyenes;
- számos természetes ellensége van, zsákmányállata azonban egy sincs;
- bőre (héja) egyszínű, állandó, nem képes alkalmazkodni a környezet színéhez, mintázatához, nem hámlik és nem vedlik;
- vastagabb vége nem tartalmaz szájnyílást, így nem rendelkezik sem méregfogakkal, sem fullánkkal;
- vékonyabb végét nem képes mozgatni, így természetesen csörgetni sem;
- mozgási szabadsága meglehetősen korlátozott, megfelelő feltételek (lejtős felület) esetén legfeljebb oldalirányú gördülésre képes.

Az ily módon rendezett listát átnézve és tudatosítva most már logikus döntésként, lendületes betűkkel írta fel a papírlap tetejére az új zöldség nevét: KÍGYÓUBORKA.

651. [tulajdonos]: ékes, éktelen2017-05-10 15:57
Érdekes volna megtudni, ki szervezi a miniszterelnökünk protokolláris programjait, például az országjáró körútjait. A minap egy bizonyos Bözsi nénit látogatott meg a kiemelt közjogi méltóság, a Szabolcs megyei Nagygéc nevű fantomfaluban. Az eseményről minden bizonnyal tudósított az elektronikus és a nyomtatott sajtó is, nyilván kiemelt betűtípussal szedve a beszámoló címsorát.

Megelőzte ezt a vizitet néhány másik is, például az Unió egyik székhelyére, és ez az esemény is megörökíttetett minden napilapban. Személyesen is meggyőződtem erről, amikor a metrón az egyik utastárs kezében ott láttam a felébe hajtott hírlapot, amelyben a címsorból csak ennyi látszott: A miniszterelnök brüsszeli.

Most visszatérek a korábban említett falubéli látogatásra. Azért fogalmaztam bele a róla szóló mondatomba a "minden bizonnyal" szerkezetet, mert a látogatás másnapján nem mertem metróra ülni. Féltem, hogy vajon mit láthatok kiemelt betűtípussal a felébe hajtott napilapokon...

650. [tulajdonos]: kettős értelem2017-05-10 09:31
Kivonatosan idézek egy elkövetési alakzatot a Magyarországon hatályos Büntető Törvénykönyvből: "...aki haszonszerzés céljából valakit közösülésre vagy fajtalanságra másnak megszerez, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő." Az idézetben szereplő "megszerez" állítmánynak egy korábban használatos alakja a "megkerít", és ennek az igének az igekötő nélküli főnevesített alakja képezi az üldözendő cselekmény megnevezését: kerítés.

Nemcsak alakilag azonos, de értelmileg is közeli ugyanennek a szónak a tisztán főnévi használata: egy műszaki létesítmény, amelynek célja két szomszédos, esetleg korábban egyetlen egységként kezelt terület szétválasztása. A szétválasztással megvalósuló cél nagyon eltérő lehet, fel sem sorolom őket, még példát sem említek (de nem is statuálok).

A hozzám közeli világnézetet vallók megítélésével ellentétben, én igenis humánus megoldásnak tartom a kerítés használatát. Hiszen telepíthettek volna taposóaknákat is...

649. [tulajdonos]: kirakós2017-05-08 19:33
A svájci székhelyű Nemzetközi Labdarúgó Puzzle Tanács kutatói száznegyvenkilenc mutató súlyozott integrálásával megalkották minden idők leghatékonyabb virtuális labdarúgóját. A neve Franz David Beckhambauer.

648. [tulajdonos]: Csizmás Kacor2017-05-08 15:16
Thomas, az ígéretes filmkarrier kezdetén járó éjfekete rajzmacska ezen a péntek estén is kimerültem rogyott le szűkös öltözőfülkéjének forgószékére. Nem is annyira fizikailag volt kifacsarva és elnyűve, mint inkább lelkileg és idegileg. Ez a forgatási hét is úgy zajlott le, hogy minden apróbb és nagyobb csetepatéban Jeremiah, a kis piszkosszürke töpszli egerentyű aratta le a babért. Thomas a lelke mélyén tisztában volt azzal – sőt, szerződése aláírásával meg is erősítette volt –, hogy ezt a szerepet is el kell játszania valakinek, bár már a forgatókönyv néhány epizódjának végigolvasásakor is fölmerült benne a kétely: vajon komolyan gondolják-e az alkotók azt a didaktikus filozófiai mondandót, hogy ha a gyengék és elnyomottak elég agyafúrtak, akkor fölébe kerekedhetnek a hatalomnak, az erőseknek és gazdagoknak.

Hasonló meglátásait azonban akkor még elnyomta a kilátásba helyezett tiszteletdíj összege, amely még akkor is jelentősnek mondható volt, ha abból kellett állni a kaszkadőrök honoráriumának egy részét. Ezek olyan kivénhedt, gazdátlan kóbor macskák voltak, amelyek a különösen veszélyes jelenetekben szolgáltak Thomas helyett a rajzolók modelljeiként, mint például amikor egy 16 tonnás súlyzó esett a fejére, egy mángorló hengerei között húzták át, egy centrifugában pörgették ki belőle a lelket, vagy képalkotó technika helyett egy láncfűrésszel készítettek metszeteket róla. A kívülálló számára meggyőző lelkesedéssel alakította az örök legyőzött szerepét, noha lelkében egyre forrott az önbecsülés lázadása. Arra is kellett gondolnia, hogy bármennyire sokoldalúnak tudta is a saját tehetségét, előfordulhat, hogy a kezdeti sikerekre alapozva hosszú életűnek jósolt sorozat vajon nem skatulyázza-e be őt a szerencsétlen vesztes szerepébe. Tudta viszont, hogy az emberi vígjátékokban is fontos annak a karakternek a szerepe, aki nem maga mondja ki, hanem a főszereplő szájába adja a legviccesebb poénokat. Amikor a sorozat német nyelvterületre is elkerült, adományozott is magának ezért egy sokatmondó nevet: „Unterkatz”.

(Itt jegyzi meg a krónikás zárójelben, hogy az ősi ellenfelek örök szembenállása egy eldugott kis közép-kelet-európai országban is megihlette az animátorokat. Két ismert komédiás kölcsönözte az arcát a „Macskaduett” címen népszerűvé vált szkeccshez, amelyben korabeli slágerek szólaltak meg az adott körülményekhez igazított szöveggel. A végkimenetel azonban ezúttal is a kisebbségiek javára dőlt el.)

Ötletének megvalósítását fokozatosan készítette elő Thomas. Amennyire csak képes volt, szerény életet élt, és megtakarított jövedelméből először alternatív, underground animátorokat támogatott, akik limitált költségvetésű rajz-, báb- és árnyfilmekben a főáramlattal (mainstream) szögesen ellentétes mondandót fejeztek ki, olyasmit, ami az említett kis szkeccsnek is egyik zenei komponense volt, noha ott csak vágyálomnak bizonyult: „Egy cica, két cica … megfogja az icipici egeret!” A szűk körű siker azonban nem hozott áttörést. Szerepet vállalt ezért bizonyos reklámfilmekben, ő lett például a híres „Chat Noir” márkanév nemzetközi arca. A dokumentumfilmeket sem hanyagolta el: egy szkeptikus társaság által szponzorált, a babonaságot üldöző felvilágosító filmben játszott el egy jól ismert szerepet. A befolyó összegeket sikerült haszonnal megforgatnia, és már nincs nagyon távol az az időpont, amikor bevásárolhatja magát egy jelentősebb animációs stúdió tulajdonosi körébe. Innen már egyenes az út…

647. [tulajdonos]: preferencia2017-05-03 18:28
Az viszonylag hamar eldőlt, mégpedig a közreműködésem nélkül, hogy nem nőként, hanem férfiként jöttem a világra (a Vadnai László-féle harmadik, "bagoly" kimenetelt most negligáljuk). Az már a saját választásom volt az általános iskolai tanulmányokat követő elágazási ponton, hogy nem a humán, hanem a reál világ irányába fordítom az érdeklődésemet. Természetesen nem bántam meg, annál is kevésbé, mivel saját becslésem szerint harmonikusan és arányosan, ráadásul nem csupán passzív befogadóként foglalkozom az előbbiek körébe tartozó objektumokkal (zene, szépirodalom).

Legyünk konkrétabbak. A népesség egészéhez képest minden bizonnyal több regényt, verset, drámát olvasok. (Az utóbbihoz hozzá tartozik, hogy drámák olvasása során nem kell megküzdenem a feltűnően tehetségtelen színjátszók és rendezők ostobaságával.) A versek közül is azok állnak hozzám közelebb, amelyek ihletője és létrehozásuk eszköze inkább az intellektus, semmint az emóció volt. Annak meg különösen örülök, ha az ilyen versek befogadását olyan "elcsépelt" eszközök támogatják, mint a ritmus, a rím, a refrén, a nyelvi játékok, a humor. Összegezés: gyakorlatilag mindenben ellentmondok a jelen felületen elfogadott preferenciáknak. Izgalmas vállalkozás.

646. [tulajdonos]: testek, felületek2017-04-26 10:53
Egy sportboltban a szemem elé került néhány különböző méretű labda. Emlékeztem arra, hogy a rögzített felületű szabályos testek közül a gömbnek a legnagyobb a térfogata. Hát akkor vizsgáljuk meg, konkrétan milyen ez az arány!

Az "r" sugarú gömb tárfogata 4/3 * pi * r(exp)3, a felszíne 4 * pi * r(exp)2, a kettő hányadosa 1/3 * r. Azt kapjuk tehát, hogy ez az arány nem állandó (ahogy én is feltételeztem), hanem függ a gömb sugarától: minél nagyobb a gömb, annál nagyobb számmal írható le a térfogata és a felszíne közötti arány.

Vajon más szabályos testekre is igaz ez? Nézzük meg a kockát. Az "a" oldalhosszúságú kocka térfogata a(exp)3, a felszíne 6 * a(exp)2, a kettő hányadosa 1/6 * a. Itt is azt kapjuk, hogy minél nagyobb a kocka, annál nagyobb számmal írható le a térfogata és a felszíne közötti arány.

Hát igen, ilyesmikkel próbálom meg forgásban tartani az észkerekemet, amikor nincs egy jó kis megnézhető focimeccs valahol a virtuális térben...

A napló folytatása
A napló jelszava:
Tartalom:
Add meg a biztonsági kódot: zr9j  


Olvasói megjegyzés
Feladó: Tartalom:
Add meg a biztonsági kódot: 2tu9  


Kedvenc versek

Egyelőre a lista üres. Bővíteni a listát az egyes versek olvasásakor lehet.
Mások kedvenc versei

2017-05-15 09:13 Vezsenyi Ildikó
2017-05-13 19:53 Nollag Mari
2017-05-09 12:19 KMara
2017-04-11 12:24 Káprai József Attila
2017-02-21 20:50 KŐrösi Zoltán
2017-01-04 20:58 ROZIKA
2016-08-27 08:02 Seholsincs
2016-08-27 08:00 kóboráram
2016-08-17 11:44 Szabad József
2016-08-08 20:44 Nietzsche pofi
ÚJDONSÁGOK a dokkon

2017-05-22 23:09       ÚJ bírálandokk-VERS: Berta Gabriella őszi hangulat 2
2017-05-22 20:35   Napló: Baltazar
2017-05-22 20:30   Napló: nélküled
2017-05-22 19:51       ÚJ bírálandokk-VERS: Kosztolányi Mária az én erdőm
2017-05-22 19:43   Napló: Baltazar
2017-05-22 19:22   Napló: KUTYAMELEG
2017-05-22 19:18       ÚJ bírálandokk-VERS: Gulisio Tímea Tétlenek
2017-05-22 19:15   új fórumbejegyzés: Gulisio Tímea
2017-05-22 15:06   Napló: Zavaros Víz
2017-05-22 13:35   Napló: Bátai Tibor