DOKK

 
2686 szerző 33761 verse
dokk.hu irodalmi kikötő :: alapítva 2000-ben
KIEMELT AJÁNLATUNK

Miklya Zsolt
  Nem az otthon
Új maradandokkok

Mórotz Krisztina: Mazurkafutamok
Fekete Orsolya: Hajnal, három felvonásban
Csapó Angéla: Egy nap
T. Kiss Melinda: hazajönnek a fák
Varga Árpád: apevák
Nyári László: Fólia
Bátai Tibor: Saul
Bátai Tibor: Lombok és rügyek ǁ Ha nem dezertálsz [párhuzam(os)ok]
Fövényi Sándor: sirass el
Siska Péter: Automatikus mozdulatok
FRISS FÓRUMOK

Kinga Horváth 21 perce
Kosztolányi Mária 31 perce
Bakkné Szentesi Csilla 37 perce
Gyurcsi - Zalán György 48 perce
Sági Ferenc Dénes 1 órája
Melly79 1 órája
Bakos Fanni 4 órája
Filip Tamás 17 órája
Acsádi Rozália 21 órája
Vajdics Anikó 1 napja
Hegedüs Andrea 1 napja
Dudás Sándor 1 napja
Halmi Annamária 1 napja
Bak Rita 1 napja
Szakállas Zsolt 2 napja
Tuboly Endre 2 napja
Barta László 3 napja
Szigeti György 3 napja
Varró Dániel 3 napja
Mórotz Krisztina 4 napja
FRISS NAPLÓK

 Más, és mégis ugyanaz 39 mp
weinberger 13 perce
noézis 1 órája
útinapló 5 órája
Volt egy pillanat 9 órája
akvamarin 16 órája
ELKÉPZELHETŐ 1 napja
Bátai Tibor 1 napja
P 1 napja
PIMP 1 napja
Kicsi Ólomkatona 2 napja
napokra zárt napok 2 napja
Romain 2 napja
Baltazar 2 napja
OLvasatlanul 3 napja
REGISZTRÁCIÓ
VERSKERESő

Részlet a versből:
SZERZőKERESő

Szerző névrészletre:
FÓRUMKERESő

Szövegrészlet:
FOTÓK


NAPLÓK: Bátai Tibor
Legutóbbi olvasó: 2017-08-16 15:16 Összes olvasás: 11980

Korábbi hozzászólások:  
254. [tulajdonos]: Ösvény a rengetegbe2017-08-15 14:16
Ösvény a rengetegbe

A jó tördelés ösvény, amelyről tilos letérned, ha ki akarsz keveredni a rengetegből, ügyelj hát rá, hogy tántoríthatatlanul kövesd. A jó tördelés könnyen emészthető, olyannyira, hogy meg sem kell rágni. A jó tördelés útjelző fény a sztrádán vagy még inkább automata kormány egy limóban: esélyt sem ad eltérésre a helyes iránytól, meghagyja mégis hitében a sofőrt, hogy ő vezet. A jó tördelés esztétikus látványt nyújt, a vers mindig elegáns Chanel-kosztümje. Prófétája szabálytisztelő és szigorú, elismeri versképző elemnek a belső ritmust, csak éppen teljességgel érzéketlen rá. Betéve tudja a leckét a szabad versről, ám a gyakorlatban hallani sem akar róla. Ha ismeretlenül megkínálnák kézirataikkal, Bukowski szemérmetlenül hosszú mondatokkal váltakozó egyszavas sorai láttán sértetten fintorogna, és habozás nélkül teremtené le Whitmant, miért nem margótól margóig fut a szöveg. A jó tördelés a végső érv, amely megmagyarázza, hogy meg sem próbál a versbe sűrített pszichéig hatolni. A jó tördelés ösvényén díszlépésben veszel bele

a legsűrűbb rengetegbe.

253. [tulajdonos]: Csík Zenekar – MŰPA2017-08-13 18:20
.
CSÍK ZENEKAR ÉS BARÁTAI – MŰPA, 2011, 1 ÓRA 32 PERC
.
Huszonnégy éve annak, hogy a Csík Zenekar megalakult Kecskeméten. Jó tíz éven át kimondottan régi vágású paraszti muzsikát játszottak, csupa-csupa tiszta forrásból. A kezdetben főleg táncházi körökben ismert együttes az ezredfordulóra kezdett koncertzenekarként is befutni, így a 2000-es sydneyi nyári olimpiai játékok megnyitóján a magyar népzene egyik reprezentánsa lett.
.
Ugyancsak erre az idő esett egy másféle „utazás” kezdete is. A kor falára című 2001-es album címadó számában egy magyarpalatkai dallamot úsztattak át szvingbe, azt kutatva, miként „boldogulna” egy régi magyar dallam az „újvilágban”. A 2005-ös Senki nem ért semmit című albummal megint csak tovább álltak. A felvidéki, békési és erdélyi muzsikák mellett ugyanis három Kispál és a Borz-számot, és Lovasi András szövegével-énekével egy amerikai bluest is eljátszottak. Nem is akárhogy. Azok éppúgy belesimultak a magyar népzenébe, mint a Csík együttes hangvételébe. A magyar nép- és rockzene kapcsolatában ezzel megszületett a „tradicionális rocketno”, melyben immár „a népzene kebelezte be a rockzenét”.
.
Ez az új stílus 2008-ban újabb átiratokkal gyarapodott, sőt. Az Ez a vonat, ha elindult, hadd menjen… albumon szereplő Most múlik pontosan című Quimby-feldolgozásból valamiféle himnusz kerekedett, mely immár több mint négymillió rákattintást jegyez a YouTube-on, olyan népszerűvé téve a Csík Zenekart, amire addig a folkzenekarok körében nem volt példa. Aztán jött a SzívestÖRÖMest CD/DVD, ami hangban és képben örökítette meg a zenekar 2009-es óévbúcsúztató koncertjét Presser Gábor, Kiss Tibor és a Dresch Quartet közreműködésével.
.
A 2011-es müpa koncerten pedig nagy sikerrel mutatták be a Vivace Kamarazenekar közreműködésével Lukács Miklós szvitjét, melyben a komolyzenével "ölelkezik” a népzene. A mostani koncerten a már szinte "kötelező” számok mellett Presser Gábor és Lovasi András közreműködésével elhangzanak dalok a vadonatúj Csík lemezről, de abban is biztosak lehetünk, hogy Csíkék és barátaik újabb meglepetésekkel szolgálnak ezen az estén!
.

.

252. [tulajdonos]: BALKAN FANATIK – MŰPA2017-08-12 16:29
.
BALKAN FANATIK – MŰPA, 2010, 1 ÓRA 17 PERC.
.
A 2002-ben alakult együttes tagjai több évtizedes zenei múlttal a hátuk mögött döntöttek úgy, hogy műfaji és stílusbeli határokat átlépve Balkan Fanatik néven egyesítik zenei elképzeléseiket. Georgios Tzortzoglou a Barbarónakés a Gépfolklórnak volt a vezetője. Az ő ötlete volt, hogy a Lepés Gábor (Lepe) által képviselt elektronikus zenét elegyítsék némi betyáros virtussal, valamint népzenei elemekkel. A produkció célja a kárpát-medencei és balkáni kultúrák megismertetése. Az elektro-etno formáció a hangfelvételeken – eddig három lemezük jelent meg – és a koncerteken népes előadóművész sereggel egészül ki. A zenekar belső holdudvarához tartozó zenészek, énekesek: Czifra Miklós gitáros, Kottler Ákos dobos, Tarján Zsófia Rebeka énekes.
.
Közreműködik: Lepe és Yorgos, továbbá: Boros László „Jézus” gitár, Czifra Miklós (gitár – Balkan Fanatik), Ferenczi Szonja (rap – Balkan Fanatik), Kovács Nóri (népdal énekes), Marosi Péter (harmonika), Moldoványi János (dob – CopyCon), Salamon Bea (hegedű – Méta együttes), Szabó Tamás (szájharmonika) Szöllössy Kata (basszusgitár – SID együttes), Tömösközi László (csőharang, marimba és egyéb ütősök – Amadinda).
.

.

251. [tulajdonos]: Szerintem --- "példamese"2017-08-11 11:53
.
"Ismerősök rá-rácsodálkoznak, hogy manapság, amikor például a politika miatt családok, szerelmek szakadnak szét, ők hangos szó nélkül kitartanak egymás mellett." --- olvasható Balázs Fecó rockzenészről és szövegíró zenésztársáról egy bulvármagazinban. (Be kell vallanom, egyikük, sőt a bulvárlap sem tartozik kedvenceim közé.)
.
"Természetesen van véleményünk a közéletről, sok mindenben nem is egyezik, épp ezért számos dologról nem is beszélgetünk. Nem adunk lehetőséget arra, hogy fölöslegesen olyan vitákba keveredjünk, amelyek töbkretehetik a barátságunkat. Figyelünk egymásra, nehogy megbántsuk a másikat." --- mondják.
.
Szóval: "Toleranz, bitte!". A "térítésnek" sok terepe lehet, de még több van, ami nem sorolható ide.
.
Például a Dokk sem.
.
Szerintem.
.

250. [tulajdonos]: Művészet--közérzet--közérzület2017-08-07 21:56
.
Azt hiszem, legalább is aránytévesztés személyes közérzetünket összekeverni a köz érzületével.
.
Meg lehet persze kísérelni, hogy előbbit az utóbbivá stílizáljuk (fel), de úgy gondolom, ez a politika terepe, és nem a művészeté.
.
A művészet az én elképzelésem szerint tükröt tart. A tükrözés tárgya éppúgy lehet a saját közérzetünk, mint a köz érzülete, és utóbbi esetben az sem gond, ha a "mű" politikai-világnézeti tartalommal is bír, ilyen üzenetet is hordoz.
.
Fontosnak tartom azonban hangsúlyozni, hogy "mű"-voltát nem ennek, hanem kizárólag a sikeres (értsd: hiteles) tükrözés aktusának köszönheti.
.
A saját közérzet közérzületként történő feltüntetésének (beállításának) kísérletekor éppen a tükrözés, a hitelesség követelményének kielégítése szenved csorbát, sőt, lehetetenül el, ami nemcsak művészeti, de hosszabb távon politikai szempontból sem vezet a kívánt eredményre --- noha a politikusok erről gyakran nem látszanak tudomást venni.
.
Ez azonban legyen az ő (és választóik) baja, a művész(et)nek nem feltétlenül kell ugyanebbe a csapdába esnie (legalább is szerintem).
.

249. [tulajdonos]: TOMPOS KÁTYA – MŰPA2017-08-04 13:56
.
TOMPOS KÁTYA – KERESZTÜL EURÓPÁN – MŰPA, 2014, 1 ÓRA 23 PERC
.
Tompos Kátya, a Nemzeti Színház kiváló színésznője a Valami Amerika 2 című filmben csillogtatta meg először énektudását, a Magányos csónak című dal sokak kedvence lett. Énekesnőként korábban talán kevesebben ismerték, pedig a dzsessz, a pop és a világzene világában is otthonosan mozog. Személyisége mind prózában, mind zenében csodával tölti meg a színpadot.
.
2013 novemberében Keresztül Európán címmel jelent meg első szólólemeze, amely varázslatos zenei utazás Angliától Oroszországig, dalok angol, francia, bolgár, magyar, és orosz nyelven – Kátya kitűnő nyelvérzékének köszönhetően – hiteles megszólaltatásban. Igazi kalandozás nemcsak Kelet és Nyugat, hanem a különféle zenei stílusok között is. Napjaink sokszínű Európájának izgalmas zenei lenyomata, olyan tükör, amelybe jólesik belenézni. A dalokat Hrutka Róbert öltöztette megfelelő zenei köntösbe.
.
Az album anyagából építkező koncertre Tompos Kátya és zenekara olyan dalokkal is készült, amelyek jól illeszkednek ebbe a vonulatba, de máshol még nem hallhatta őket a közönség.
.

.

248. [tulajdonos]: SHAKESPEARE – MŰPA2017-08-03 12:52
.
WH – SHAKESPEARE-SZONETTEK és -DALOK – MŰPA, 2014, 1 ÓRA 52 PERC.
.
A W. H. formáció Márkos Albert csellista-zeneszerző kezdeményezésére alakult azzal a céllal, hogy aktuális zenei környezetbe helyezze William Shakespeare szonettjeit és dalait. A megnevezés egy monogramot takar, nyomtatásban megjelent szonettjeit Shakespeare Mr. W. H.-nak ajánlotta. A titokzatos személy kiléte – akárcsak a szonettek tartalma – mindmáig viták tárgyát képezi, de az biztos, hogy ebben a formációban a versek ennek megfelelően titokzatos és izgalmas zenei köntöst kaptak.
.
A szonettek témája: szerelem, szerelmi háromszög, szókimondó szexualitás és mindaz, ami ezzel jár; a szonettek anyaga a paradoxon, így tehát stílusuk is paradox. A reneszánsz emberének igen jó füle volt a szójátékokra, a szavak egymásra való visszhangoztatására, sőt olvasva is könnyedén észrevette az anagrammákat és a grafikus átfedéseket. A W. H. pedig megzenésíti és kivetíti a szonetteket, hogy a mai kor emberének fülét és szemét kápráztassa el.
.
A két- és sokértelműség Shakespeare-nél a költőiség eleven eszköze, a pajzánság pedig nem tiltott, hanem egyenesen kívánatos, mint legfőbb teremtőerő — akárcsak a magyar reneszánsz virágénekekben vagy Balassi, Rimay és Gyöngyösi (és később még Csokonai) verseiben. A megzenésítés megeleveníti a szöveg asszociációs struktúráját és a versek nyelvi és retorikai működését.
.

.

247. [tulajdonos]: DOO-WOP DREAMS #12017-08-02 11:29
.
CSAK AUDIO, 46 PERC
.
TRACKLIST: 1. Lonnie & The Carillons - You Say, 2. Dickie Lee & The Collegiates - Dream Boy, 3. The Enchanters - So Much, 4. Russ Vestee - A Touch Of Venus, 5. The Young Lions - It Would Be, 6. The Excitements - Why Is It, 7. The Four Grands - Lost Legend, 8. The Precisions - The Lover, 9. The Genies - Crazy Feeling, 10. The Four Noblemen - What's Your Name, 11. The Casuals - My Dream, 12. The Laurels - Picture Of Love, 13. The Blazons - Little Girl, 14. The Jokers - I Do, 15. The Strollers - Favors, 16. The Four Ekkos - Hand in Hand, 17. The Golden Nuggets - I Was A Fool, 18. The Laurels - You Left Me, 19. The Three Chimes - Tears & Pain.
.

.

246. [tulajdonos]: MICKEY & SYLVIA2017-07-31 18:14
.
A LOVE IS STANGE ("DIRTY DANCING") KIVÉTELÉVEL NÉHÁNY RITKASÁG A DOO-WOP FORRÁSVIDÉKÉRŐL — AZ EGYES SZÁMOK VÉGÉRE ÉRVE AUTOMATIKUSAN BETÖLTŐDIK A KÖVETKEZŐ.
.
TRACKLIST: 1. Love Is Strange, 2 Dearest, 3. LOVE WILL MAKE YOU FAIL IN SCHOOL 4. THIS IS MY STORY, 5. Mommy Out de Light, 6.Bewildered, 7. I'm Going Home, 8. From The Beginning Of Time, 9. Oh Yeah! Uh Huh, 10. Baby You're So Fine, 11. Where Is My Honey, 12. SINCE I FELL FOR YOU, 13. Se De Boom Run Dun, 14. No Good Lover, 15. There'll Be No Backin' Out, 16. What Would I Do, 17. Peace Of Mind, 18. Sweeter As The Days Go By, 19. To The Valley, 20. Lovedrops, 21. LET'S HAVE A PICNIC, 22. LOVE IS A TREASURE, 23. I Gotta Be Home By Ten.
.

.

245. [tulajdonos]: KOVÁCS NÓRI + MOTÍVA EGYÜTTES2017-07-29 20:02
TAPOLCAI KONCERT, 2012, 32 PERC
.

.

A napló folytatása
A napló jelszava:
Tartalom:
Add meg a biztonsági kódot: orsc  


Olvasói megjegyzés
Feladó: Tartalom:
Add meg a biztonsági kódot: 3d58  


Kedvenc versek

Egyelőre a lista üres. Bővíteni a listát az egyes versek olvasásakor lehet.
Mások kedvenc versei

2017-08-15 18:02 Vezsenyi Ildikó
2017-08-10 05:01 Berta Gabriella
2017-08-06 16:04 Takács Éva
2017-07-22 19:53 Belle
2017-07-16 14:46 Volt egy pillanat
2017-07-14 19:32 Nagy ágnes
2017-07-14 09:50 Barna Ágota
2017-07-13 20:44 Gyurcsi
2017-07-03 09:51 Kullancs Kata
2017-06-27 23:45 KMara
ÚJDONSÁGOK a dokkon

2017-08-16 15:18   Napló: Más, és mégis ugyanaz
2017-08-16 15:13   Napló: weinberger
2017-08-16 14:57   új fórumbejegyzés: Kinga Horváth
2017-08-16 14:53   Napló: weinberger
2017-08-16 14:49   Napló: weinberger
2017-08-16 14:48   Napló: weinberger
2017-08-16 14:47   új fórumbejegyzés: Kosztolányi Mária
2017-08-16 14:42   Napló: weinberger
2017-08-16 14:41   új fórumbejegyzés: Bakkné Szentesi Csilla
2017-08-16 14:31   új fórumbejegyzés: Gyurcsi - Zalán György